- Кактуси розмножуються насінням, частиною коренів або відростками весною, живцями здебільшого влітку та щепленням у зимовий час. Живцями розмножуються листоподібні кактуси (опунцію, листоподібний та членистолистий кактуси). Хай зріз живця підсохне за кілька днів. Після зарубцювання зрізу посадіть у чистий пісок та тримайте під склом при 20—25 градусах. В перші дні зовсім не поливайте, потім дуже помірно. Живця, який вже вкоренився, висадіть у маленькі горщики. Живці листоподібного кактуса можна вкореняти з весни до осені без скла.
- Прищеплюють кактуси у тих випадках, коли під час інших способів розмноження вони утворюють слабку кореневу систему або ж повільно ростуть чи погано цвітуть. Щепленням розмножують членистолистий, свічкоподібний та деякі інші кактуси. За підщепу часто слугує листоподібний кактус, на якому прививають у розщепу. В кактусів з циліндричним чи кулястим стовбуром застосовують копулювання.
- Для дорослих кактусів добре листова земля з домішкою до 1/4 вапнистості. Листоподібний кактус краще росте у супіщаній дерново-перегнійній землі. Посуд беруть тісний, з хорошим дренажем. Пересаджування через 2—3 роки і рідше.
- Для членистолистого кактуса рекомендують брати волокнистодернову землю наполовину з торф’яною та листяною (до цієї суміші додають до 1/4 піску) або суміш з двох частин перегнившої деревної кори, однієї частини листяної і однієї частини перегною. Для кактусів потрібне свіже повітря, багато світла. Від сирості в зимовий час загниває не тільки коренева система, а й стовбур, від чого рослини гинуть. Із шкідників особливо небезпечні щитовки та червеці, тому за їх появою необхідно ретельно стежити та негайно вживати заходів для знищення.
(Далі буде.)