- У темний час доби, йдучи вулицею, тримайтеся подалі від стін будинків, обминайте підворіття, намагайтеся уникати безлюдних місць і автомобілів, що стоять біля узбіччя. Бажано йти назустріч рухові.

- Якщо у пізній час вам назустріч іде група підлітків, не вважайте за боягузтво обійти їх десятою дорогою. Адже несподіваний напад успішно відбивають лише герої американських бойовиків.
- Тверезо оцінюйте конфліктну ситуацію на вулиці. Тримайтеся впевнено, але не агресивно, щоб не спровокувати напад. Коли ж ви бачите, що ситуація безконтрольна, або вам здається, що вас переслідують (неважливо, хто й скільки їх), біжіть до місця найбільшого скупчення людей. При цьому здіймайте якомога більше галасу.
- Коли вас грабують і ви не впевнені, що можете дати нищівну відсіч, краще віддати те, що у вас вимагають.
- Ставтеся недовірливо до випадкових попутників під час пізнього повернення додому. Особливу підозру мають викликати у вас красиві й компанійські дівчата: найчастіше вони виявляються «приманкою», і їхні друзі вам точно не сподобаються.
- Проходячи повз двох-трьох на вигляд пристойних чоловіків, що п’ють у сквері чи іншому місці горілку на честь «сина, який тільки-но народився», ні в якому разі не приєднуйтеся до них: вам можуть підмішати снотворне.
- І ще. У нетверезому стані краще сидіть удома!
 
Зарядка для очей
Обертання. Заплющіть очі та покрутіть очними яблуками спочатку по колу: ліворуч-угору-праворуч-униз. Потім у зворотному напрямку. Чотири рази за годинниковою стрілкою, чотири — проти. Намагайтеся не мружитися.
Угору та вниз. Знову заплющіть очі та подивіться вверх, потім униз. І так вісім разів.
Моргання. Дивіться прямо перед собою. 30 секунд швидко моргайте. 30 секунд нерухомо дивіться перед собою. Повторіть тричі.
«V». Повільно «намалюйте» очима найбільшу «V», яку зможете, не рухаючи головою. Зробіть це щонайменше вісім разів.
І взагалі не забувайте давати очам перепочинок протягом дня.
Підготувала Уляна СОФІЙСЬКА.