У  «Голосі України» за 12 і 15 листопада під таким заголовком було вміщено тривожні повідомлення наших власних кореспондентів з декотрих областей про забезпечення людей теплом. Сьогодні друкуємо ще кілька розповідей про те, як на місцях подбали про це. І як Кабінет Міністрів виконує постанову Верховної Ради України від 22 жовтня ц. р. «Про заходи щодо забезпечення теплом жилих будинків, закладів освіти, охорони здоров’я, культури та інших об’єктів соціальної сфери, що опалюються від централізованих мереж теплопостачання».

Алла АНТИПОВА з Луганської області:

— Минув уже місяць із початку опалювального сезону, а на Луганщині досі не працюють 43 котельні з 1255. Отож майже дві тисячі будинків не опалюються. Здебільшого котельні, що не працюють, мають відомче підпорядкування.

Однією з найхолодніших точок на карті Луганської області залишається Краснодон. На сьогодні в місті без опалення залишаються 505 будинків із 617. Із 41 котелень не запущено 19 через відсутність газу. Мешканці відмовляються платити за послуги теплопостачання, посилаючись на статтю 43 «гірничого закону», згідно з яким усім працівникам енергетичної галузі в зимовий період обіцяно надання безплатних послуг з опалення житла. Однак фінансовий механізм виконання цього закону не розроблено. За словами глави облдержадміністрації Олександра Єфремова, треба негайно ухвалити рішення з цієї проблеми, але воно має бути прийнято на урядовому рівні. «Або уряд терміново знаходить джерела та механізми оплати поточного споживання та боргів з теплопостачання згідно з «гірничим законом», або він має взяти на себе політичну сміливість та призупинити дію статті 43», — вважає він. За словами Олександра Єфремова, керівництво Луганської області має намір ініціювати розгляд проблеми фінансового забезпечення дії «гірничого закону», а особливо статті 43, в органах центральної влади найближчим часом.

Не краще становище в шахтарських містах Красний Луч, Стаханов та Первомайськ. У Красному Лучі, зокрема, без тепла чотири дитячі садочки, дві школи та лікарня, не опалюється 266 будинків. На думку начальника головного управління житлового господарства облдержадміністрації Миколи Андрійчука, проблеми опалювального сезону нинішнього року багато в чому загострилися з передаванням об’єктів соцкультпобуту шахтних підприємств на баланс міської влади. Департамент вугілля Мінпаливенерго затягнув оформлення документів на їх передачу, зокрема котелень, і сталося те, що і мало статися: фактично вони залишилися «нічиїми». Жодна зі сторін фінансування на їх роботу не передбачила. Сьогодні облдержадміністрація кинула сили та резерви, щоб не допустити виникнення надзвичайного стану. Частково ситуація поліпшується за рахунок зняття лімітів на газ і воду в інших містах і районах області.

Загалом на Луганщині не опалюється сьогодні 17 дитсадків, 8 лікарень і 11 шкіл.

Олександра ЮРКОВА з Рівненської області:

— Нинішній опалювальний сезон переконав мешканців Рівненщини, що тепло буде в тих оселях, власники яких справно розраховуються за цю послугу. Комунальники справедливо зауважують, що чомусь ніхто не обурюється, коли зв’язківці відключають телефони боржникам, або коли в магазині безплатно ніхто не дасть хлібину. Тепло — теж товар, і за нього потрібно розраховуватися, тим паче що і теплопостачальникам треба купувати природний газ і тверде паливо. Тим часом станом на 1 листопада борги споживачів перед теплопостачальними підприємствами області становлять 31,8 мільйона гривень. Вони змушені були вдатися до непопулярних заходів впливу на боржників, не подавши тепло до 10 листопада у 59 житлових будинків (оскільки рівень розрахунків за надані послуги тут становив лише 9—16 відсотків) та у два професійно-технічні училища, які теж мають велику заборгованість.

— Але з 12 листопада тепло почали подавати і боржникам, — розповідає в. о. начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ніна Весельська. — Сподіваюся, що мешканці цих будинків погасять борги. Мали ми проблеми з опаленням житлового масиву в селищі Квасилів Рівненського району, який опалювався відомчою котельнею. Цю проблему знято, оскільки тут, у кварталі, побудовано котельню. До 10 грудня буде введено в дію таку котельню і в місті Дубно, вона подаватиме тепло до мікрорайону цукрового заводу. Поки що 450 квартир заводу, які вже передано в комунальну власність міста, опалюються від відомчої котельні.

Уже кілька років поспіль є проблеми з подаванням тепла до житлових будинків у райцентрах Володимирець та Зарічне. Оскільки до цих віддалених поліських містечок ще не підведено природний газ (а райцентри віднесено до таких, що зазнали впливу аварії на ЧАЕС), то котельні тут працюють на твердому паливі. Великі відстані, на які його завозять, та вартість, звичайно, позначилися на тарифах — багатьом стало не по кишені сплачувати за подавання тепла, тож люди масово почали відмовлятися від централізованого опалення. І ось уже три роки поспіль рятуються від холоду хто як може: мурують грубки, встановлюють котли, буржуйки, виводячи димоходи прямо на вулицю. Про естетичний вигляд багатоповерхівок годі й казати!