Акціонерний поштово-пенсійний банк «Аваль» підбив підсумки роботи за 10 місяців. Банк оперує здебільшого дешевими ресурсами — коштами населення. Навіть тепер, коли пенсійні рахунки перекочували до «Ощадбанку».

На початок листопада обсяг коштів населення в банківській системі вже перевищив обсяг коштів, які акумульовано на рахунках юридичних осіб. Кожен фінансовий показник діяльності АППБ тією чи іншою мірою відбиває динаміку розвитку нашого життєвого рівня. За словами голови правління  Олександра Деркача, темпи приросту вкладів населення за цей час становили 53 відсотки —хіба це не ілюстрація позитивного впливу довготривалої цінової стабільності на товарних ринках! Або, хіба це не свідчить про те, що навіть попри банкрутство банку «Україна» люди не втрачають віри у свою банківську систему. І темпи приросту чистих активів (25 відсотків) переконують у цьому якнайліпше.

Підсумки свідчать, що зростання коштів фізичних осіб відбувається здебільшого за рахунок строкових депозитів. Якщо загальні вклади становлять шість мільярдів гривень, то чотири з них —депозитні. Це більше, ніж у будь-якому комерційному банку. І означає, що банкіри, вкладаючи їх у реальний сектор економіки, підтверджують свої гарантії перед українським вкладником. Та й не лише перед громадянином: майже 800 банківських рахунків на тиждень сьогодні відкривають в АППБ «Аваль» юридичні особи.

Як і інші комерційні банки, АППБ основним напрямом своїх активних операцій вважає кредитування. Але розмір його кредитного портфеля порівняно з чистими активами в багатьох викликає заздрість. За 10 місяців цього року він «потовщав» на 32 відсотки. Деякі банківські продукти, як-от процентні опціони, стають фірмовими стравами для клієнтів. Здійснення трансакцій, або кредитних операцій, під зафіксований процент до одного року дало змогу банку залучити за цей час додатково 50 мільйонів гривень.

Розлучення з пенсійними рахунками, за словами Олександра Деркача, відбувається без будь-яких ексцесів, цивілізовано. Чи означає це, що відтепер АППБ «Аваль» змінить не лише свою політику, а й структуру? Авжеж. У його планах уже цього року наростити статутний фонд до 500 мільйонів гривень і капітал — від 550 до 600 мільйонів гривень. Перший показник залишить позаду всі комерційні банки, а другий — впритул наблизить до «Промінвестбанку». Реорганізація, каже голова правління банку, на яку пішло тільки цього року 100 мільйонів доларів, буде спрямована на ефективнішу роботу регіональних відділень. Це означає, що вони переберуть на себе всі клопоти з торгівлі банківськими продуктами, кредитними операціями тощо.

На думку голови радників Нацбанку Валерія Литвицького, АППБ «Аваль» сьогодні демонструє, як ефективно може працювати банк з українськими грішми. І сказано це не для реклами.