У Кам’янці-Подільському успішно діє інформаційна служба підтримки підприємництва, більше відома під назвою БІЗПРО. Хоча їй виповнився лише рік, але «гаряча» лінія вже має неабияку популярність.

«Батьки» цієї активної помічниці підприємців —Агентство міжнародного розвитку США та громадська організація «Партія відродження Кам’янця-Подільського». Працює вона для всієї Хмельниччини, а найбільше звертаються до неї бізнесмени з півдня області. За рік у БІЗПРО отримали консультації більш як дві тисячі осіб.

Що найбільше хвилює людей?

— Проблеми оподаткування, врегулювання трудових відносин, — розповідає юрист-консультант програми Віктор Лотоцький. — Вони постають як тільки-но підприємство перевіряють державні контрольні органи й мова заходить про штрафні санкції. Ми не вчимо підприємців обходити закон, але, буває, на них і справді «наїжджають». Крім телефонних консультацій, часто доводиться ставати на захист людей і в суді.

— Такі служби бажано мати в кожному райцентрі, —додає радник міського голови з питань захисту прав підприємців Ігор Лєпьошкін. — Держава декларує підтримку підприємництву, а реально вона не відчутна. У місті зареєстровано 1800 приватних підприємців, фактично працює третина. Кошти для потрібних, як повітря, консультаційних служб надають міжнародні донорські організації. Свою частку може адресувати місцева влада — з податків, сплачених підприємцями. Прийде час, коли бізнес-асоціації самі утримуватимуть такі служби.

Нещодавно і БІЗПРО дочекалася «підтримки». Від «Укртелекому», який підвищив ціни на послуги. А без телефонного зв’язку та доступу до Інтернету — прощайтеся, панове підприємці, зі своєю помічницею.

Сьогодні «гарячі» лінії БІЗПРО є в усіх областях. Щодня інформацію передають у київський офіс. Найболючіші питання відслідковують для лобіювання на національному рівні. Створено вже три національні коаліції, які об’єднують усіх зацікавлених — від місцевого підприємця до фахівців-економістів міжнародного рівня.

Кам’янець-Подільський

Хмельницької області.