У «Голосі України» 12 листопада під таким самим заголовком було вміщено тривожні повідомлення з кількох областей про забезпечення теплом житлових будинків та об’єктів соціальної сфери. Сьогодні наші власні кореспонденти в регіонах продовжують інформувати, як подбали про це в їхніх областях. І як Кабінет Міністрів виконує постанову Верховної Ради України від 22 жовтня нинішнього року з цього питання.
Георгій Воротнюк з Одеси:
— На початок листопада 99 відсотків житлових будинків муніципального підпорядкування, у тому числі приватизованого фонду, одержали тепло. Щоправда, за отим одним відсотком необігрітих — тисячі людей, але й для них, запевняє заступник одеського міського голови Віктор Прокопчук, ось-ось подадуть тепло. Ще гірші справи, бідкається він, з відомчим житлом, яке не передали на баланс міськради: там досі не опалюється 74 будинки.
Відомча збайдужілість зачепила, на жаль, і деякі заклади освіти, охорони здоров’я, дошкільного виховання. Через холоднечу в садках діти почали хворіти.
Одне слово, аж ніяк не всім нині тепло в Одесі. Добре, що погода тут виявляє милосердя — ртутний стовпчик поки що не опускався до нульової позначки. Але й при 2—4 градусах тепла люди почуваються доволі мерзлякувато. І хоча йдемо до справжньої зими, деякі відомства продовжують жити за літнім графіком. Невже нікому його поламати?
Микола Косий з Харківської області:
— У поданій для преси довідці про включення систем опалення станом на 30 жовтня у графі навпроти шкіл, дитячих садків, лікарень, інших об’єктів соціальної сфери стоїть заспокійлива цифра — 100 відсотків. Проте фахівці запевняють: все це відносне благополуччя може зникнути в будь-який момент. Адже тиск у газовій трубі вимірюється лише десятими долями атмосфери, тоді як для оптимальної роботи енергетичного обладнання необхідно для цієї пори року не менш як 2—3 атмосфери.
Борги постачальникам енергоносіїв в області досягають понад 100 млн. гривень. На недавній нараді керівників комунальних господарств голова облдержадміністрації Євген Кушнарьов заявив, що в нього вичерпався кредит терпіння і довіри до них. І комунальники заходилися «вживати» заходів — відключають від гарячого водопостачання житлові будинки, які мають найбільшу заборгованість. Таких будинків лише у Харкові більш як тисяча. Та це, мабуть, лише початок цього великого «процесу», який влада збирається продовжувати за допомогою судів.
Важко стверджувати, що це принесе успіх. Чи не краще почати комунальне життя з чистої сторінки? А доки більшість бідного населення давитимуть непосильні борги і тарифи, важко розраховувати на наведення хоча б елементарного порядку на ринку енергоносіїв.
Роман Жижара з Волинської області:
— Уже нинішньої п’ятниці у квартирах жителів обласного центру Волині можуть охолонути батареї і вода у кранах. Як повідомив директора підприємства «Луцьктепло» Анатолій Лучко, компанія «Нафтогаз України» через борги лучан вирішила припинити постачання газу до міста. Отож городяни опиняться у холоді.
Як з’ясувалося, загальний борг лучан перед газовиками вже сягнув майже двох мільйонів гривень. Тому компанія і надіслала своєрідний ультиматум з відстрочкою. Загалом городянам доведеться за три дні погасити борг щонайменше у півтора мільйона гривень.
Ведучий теми Яків ГАЛЬЧЕНКО.