Сімейне життя Олександра (назвемо його так) непомітно перетворилося на рутину, і він знайшов свій засіб боротьби з нею. Один за одним виникали романи з самотніми жінками. «Закоханий» дарував квіти, водив нових знайомих до кафе, на концерти і... раптово зникав. Усі його пригоди були суто платонічні й закінчувалися саме тоді, коли мали перейти до серйознішої стадії. Тому перед дружиною Олександр був «чистим», принаймні так він вважав. Хоча його половина все одно дізналася про одне з таких романтичних знайомств і страшенно образилася. Що відчували покинуті ним дами, Дон Жуана не хвилювало. «Хіба відразу не зрозуміло, що це гра?» — виправдовувався він.

Короткометражні зустрічі, що не ведуть до значущих наслідків, люди звикли називати фліртом, супроводжуючи це слово епітетами «легкий», «безвинний». Та чи завжди ці любовні ігри такі безболісні? Слово — головному спеціалісту, психологові-консультанту Державного центру розвитку сім’ї Центрального відділу реєстрації шлюбів Києва Віолетті ЛевІнІй:

— Флірт — це, як правило, початок залицяння, нормальний біологічний механізм, необхідний для того, щоб сподобатися партнеру. Його можна порівняти з тим, як птахи показують пір’я одне одному з метою привабити. Я б визначила флірт як емоційні стосунки, які можуть призвести або не призвести до серйозніших, зокрема, сексуальних, контактів. Після того, як одному з партнерів вдалося привернути увагу другого, процес різно зупиняється (тобто людина фліртує, бажаючи лише пограти). Раптом відбувається щось дивне і неприродне, подібне до того, що, приміром, хтось вивчив абетку, але так і не навчився читати.

— Однак чимало людей вдаються до таких вчинків. Чому?

— Для чоловіка, та, власне, й жінки, флірт — це насамперед підвищення самооцінки. А далі починаються розбіжності, зумовлені відмінностями жіночої і чоловічої психології. Чоловік, задумуючи нетривалу, а може, й тривалу пригоду, раптом лякається відповідальності й ховається у затінок. Жінка навпаки, не може ставитися до цього несерйозно, вона обов’язково починає прокручувати подумки майбутній розвиток стосунків з партнером і активно прагне логічного продовження. І тут не треба дивуватися, адже у представницях слабкої статі цю програму закладено біологічно: жінка має думати про сім’ю, продовження роду. Чоловіка може цілковито влаштувати і короткочасна розвага, зміна звичної обстановки.

— Чи згодні ви з думкою, що флірт поза шлюбом урізноманітнює сімейне життя?

— Я гадаю, що кращий засіб подолання рутини — це флірт всередині родини, коли чоловік і дружина різними ігровими методами намагаються знову привернути взаємну увагу, надати свіжості своїм стосункам.

— Жінки здебільшого дуже болісно переживають розчарування у коханій людині. Як не переплутати флірт із проявами серйозних почуттів?

— Флірт і кохання — принципово різні речі. Кохання — це коли інша людина живе для вас, хоче зробити вас щасливою. А у флірті партнер немовби милується своєю красою біля дзеркала. Він демонструє вам власний позитив, але це не означає, що він турбується про вас, він просто поставив мету зробити так, щоб ви у нього закохалися. А коли досягає її, каже собі: «Зрозуміло, я такий само привабливий, як був раніше», і припиняє стосунки. Ви ж уже палко закохані... Поведінка такого чоловіка досить егоїстична: він намагається взяти увагу, захоплення жінки — своєрідне підживлення для свого самолюбства, але зовсім не думає про почуття жінки. Мабуть, у нього не все благополучно в родині, якщо він влаштовує такі ігри. Чоловікам, які фліртують, я порадила б пояснити партнерці ситуацію: «Ми просто добре проводимо час, і нічого серйозного в нас не буде». Так принаймні буде чесно.

— Та чомусь майже ніхто так не робить...

— Тому що майстри флірту знають: після такого освідчення жінка навряд чи ще хоч раз зустрінеться з ними.

Розмову вела Тетяна КРОП.

Від «Сім’ї». Можливо, не все так сумно. І часом видається: флірт — явище зі знаком «плюс», а не «мінус». До речі, один недурний чоловік помітив: флірт на роботі підвищує продуктивність праці...