Ми завжди пам’ятаємо про свій вік і часто-густо нарікаємо на роки. Але з плином часу за роботою і турботами інколи забуваємо про те, що своє літочислення є також і в нашої родини, кохання. Оскільки пік реєстрації шлюбів припадає саме на осінь, то напевно багато в кого з вас на носі річниця весілля. Для тих, хто нині розмірковує, що подарувати рідній людині, ці ремарки (деякі з них видаватимуться вам аж надто оптимістичними, але чому б не помріяти?).

Зелене весілля — день шлюбу. Має запам’ятатися. Зокрема й подарунками.

Ситцеве весілля — річниця сімейного життя. Цього дня традиційно чоловік і жінка дарували одне одному ситцеві хустки. А ви подаруйте добротний одяг. Дбайливо і практично!

Паперове весілля — дворіччя. Ви не проти, щоб до річниці поміняти шпалери в квартирі? Гарний ремонт — затишок і комфорт у домівці.

Шкіряне весілля — триріччя. Знову-таки час причепуритися. Тільки цього разу подбайте і про шкіряне взуття.

Дерев’яне весілля — п’ята річниця. Зазвичай ювілярам дарували речі з дерева. А чому б не подумати про гарні дерев’яні меблі?

Чавунне весілля — шестиріччя. Напевно, в сучасному контексті йдеться про побутову техніку.

Мідне весілля — семиріччя шлюбу. Традиційно чоловік і дружина обмінюються мідними монетами. Одне слово, час подумати про майбутнє («чорний день», якщо бажаєте) і поповнити рахунок у банку.

Жерстяне весілля — восьма річниця. Гості та родичі дарують подружжю блискуче кухонне начиння із жерсті.

Фаянсове весілля — дев’ятиріччя. Придбайте милу дрібничку з фаянсу, нехай у вашому житті стане трохи більше буржуазного шику і краси.

День троянд — десятиріччя. Подаруйте одне одному цей легендарний мільйон червоних троянд: доведіть, що романтики і навіженства у вашому житті ще о-го-го скільки! У крайньому разі вирушайте в подорож туди, де ці троянди цвітуть на кожній клумбі.

Скляне весілля — п’ятнадцятиріччя. Просто не знаю, що й порадити. Зверніть увагу на крихкі субстанції в домівці, поміняйте старі вікна, чи що.

Порцелянове — двадцятиріччя. Час обновити родинний фарфор, адже сім’я збільшується, незабаром на всіх невісток, зятів та онуків тієї порцеляни, що вціліла за десятиліття шлюбу, може і не вистачити.

Срібне весілля — двадцятип’ятиріччя. Срібна прикраса або годинник у подарунок, звісно, виправдають назву. Але, погодьтеся, за чверть століття «молодята» заслужили одне в одного і дорожчий подарунок.

Золоте весілля — п’ятдесятиріччя. Вітаємо, золоті ви наші! Ото вже й справді, про які подарунки може йтися, якщо ви зробили більше — подарували одне одному себе, а світові — дітей і онуків (вони й мають подбати про ювілей та подарунки).

До речі, якщо серед читачів «Голосу України» є родини, котрі переступили золоту межу, напишіть нам (ліпше з фото). Ми обов’язково розповімо про вас на сторінках «Сім’ї».