Стільки сил віддано влітку овочам на грядках і квітам на газоні, і як рідко згадували ми про їхніх родичів, що живуть на підвіконнях та балконах квартир. Але дачний сезон закінчився, і ми з сумом дивимося на оголені дерева. А так хочеться, щоб і нині нас оточували зелені та квітучі рослини. Сьогодні ми поговоримо про здоров’я кімнатних квітів та наші помилки під час догляду за ними.

Шкідники або хвороби вражають рослини нечасто, значно частіше вони хворіють, а то й гинуть, коли одержують мало або надміру те, що їм життєво необхідне. Завдання квітникаря — розпізнати причину хвороби і ліквідувати її якнайраніше. Тоді гарна здорова рослина радуватиме вас чудовим ростом і цвітінням. Ось найсерйозніші та найпоширеніші причини загибелі «зелених».
Пересушування грунту. Якщо одні рослини (кактуси, сукуленти) можуть миритися з браком води, то інші (пальми, папороть) можуть загинути навіть від одноразового пересушування грунту.
Перезволоження грунту. Взимку це найчастіша причина загибелі рослин. Листя перезволожених рослин никне, а власники вважають, що їм не вистачає вологи, і заливають далі. Знайте, що взимку більшість рослин перебуває в стані спокою і рідко потребує поливання — тільки для того, щоб геть не засохнути.
Холодні ночі. Особливо небезпечні, коли вдень утримувати рослину в теплі або на спеці. Адже рослини страждають не так від пониженої температури, як від перепаду температур. Шкодить це і мешканцям підвіконь. Тому на ніч чутливі до холоду рослини в глиняних вазонах (вони особливо переохолоджуються) необхідно переставити з підвіконня або бодай покласти пінопласт під горщики. Цікаво, що рослини в пластикових вазонах майже не страждають від нічного переохолодження.
Сильне сонячне світло. Деякі рослини не виносять прямого сонця. Влітку їх треба обов’язково притіняти. Для цього достатньо приклеїти до віконної шибки аркуш паперу або прозорої кальки.
Підготувала Уляна СофІйська.
(Далі буде.).