Уряду ніяк не вдається віддати борги трудівникам. Ось і нинішньої осені вони ростуть, мов гриби. За даними Міністерства фінансів України, заборгованість у заробітній платні в країні за минулий місяць зросла на 4,1 млрд. грн. і за станом на 1 листопада становила 6,9 млрд. грн.

До того ж, за словами заступника державного секретаря Міністерства фінансів Олександра Яременка, найбільше її зростання спостерігається у сфері освіти — 2,8 млн. грн. та охорони здоров’я — 2,3 млн. грн.

Міністр праці і соціальної політики України Іван Сахань стверджує, що з початку 2002 року борг було скорочено на 368,6 млн. грн.

Він також заявив, що на 1 січня 2003 року заборгованості виплат заробітної плати не буде. Не врахував, щоправда, тієї, яку юридично неможливо віддати. Повертаючись до історії питання, згадаємо, що торік уряд узяв на себе підвищене зобов’язання віддати народу кровно зароблені гроші до Нового року. Проте це завдання вирішити не вдалося. Тоді на 2002 рік перейшло 2,9 млрд. грн. «зарплатних» боргів. Та й те, що встигли віддати до урочистого розпиття шампанського, було погашене за номіналом боргу, без урахування інфляції.

Чому ж тоді зірвалися добрі наміри уряду? І чи вдасться цього разу покласти під новорічну ялинку те, що було чесно зароблено, але вчасно не одержано громадянами країни?

Торік, розбираючи польоти в соціальній сфері, чиновники різних рангів скаржилися на... економіку. Мовляв, не виправдала вона їхніх сподівань. Реформи буксують та й зростання виробництва недостатнє, тому й надходження до бюджету не ті, що планувалися.

Були в арсеналі й інші методи боротьби з цією хронічною недугою. Адміністративні. Але, на жаль, виконавча влада не змогла створити екстремальні правові умови менеджерам підприємств, в яких вони не могли б затримувати зарплату працівникам. Очевидно, погано налякали керівників-боржників. Та й лякати, правду кажучи, нічим. Адміністративні штрафи — крапля в морі тих «боргових» грошей, які тільки ледачий не пустив би в обіг...

На що ж сподіваються нині можновладці, обіцяючи повернути людям чесно зароблене? Поки що це загадка. Новорічна.