Рівно 25 років тому, день у день, Чортківський цукрозавод розпочав свою трудову біографію.

Трудовому колективу ВАТ «Чортківський цукровий завод»

Дорогі друзі!

Чверть століття тому розпочався славетний трудовий шлях Чортківського цукрового заводу. Сьогодні ми вітаємо з 25-річчям флагман українського цукроваріння, одне з найкращих підприємств галузі, колектив якого має всі підстави пишатися своїми надбаннями та здобутками.

Протягом останніх років підприємство плідно співпрацює із знаним в Україні потужним агропромисловим інвестором «Групою компаній «Укррос». Результатом співпраці є те, що Чортківський цукровий завод незмінно входить до п’ятірки найкращих підприємств української цукрової галузі. Завдяки таланту, майстерності та працьовитості колективу заводу, а також серйозній інвестиційній політиці з боку інвестора підприємство має стабільно високі показники із заготівлі цукросировини та виробництва цукру, має європейські стандарти цукроваріння. У 2001 році ВАТ «Чортківський цукровий завод» одержало почесну золоту відзнаку як учасник Агропромислової асоціації «Група компаній «Укррос». На жаль, поточного року для цукрових підприємств України склалися вкрай несприятливі погодні умови, які остаточно загострили кризовий стан галузі. До цього слід додати негативні наслідки недалекоглядної політики уряду, ставлення якого до цукроварів важко назвати дружнім. Однак і в такій важкій ситуації підприємство тримає високий рівень флагмана українського цукроваріння. Майже 300 тисяч тонн заготовлених цукрових буряків —вагоме тому підтвердження. Є всі підстави вважати, що в рік свого ювілею завод залишиться на найвищій щаблині серед підприємств галузі. Щиро вітаю колектив ВАТ «Чортківський цукровий завод» з нагоди 25-річного ювілею. Бажаю всім заводчанам міцного здоров’я, сімейного щастя та добробуту.

З повагою Сергій Федоренко,президент Агропромислової асоціації «Група компаній «Укррос», заслужений працівник сільського господарства України.

Економіка Тернопілля одержала потужного цукровиробника, а соціальна сфера — платника податків.

Старожили пам’ятають, що спочатку в цехах переробляли близько 4,5 тисячі тонн цукрових буряків на добу. Проте вже через рік — на півтори тисячі тонн більше. Тож прогнози проектантів з НДІ «Діпроцукор» стосовно проектної потужності підприємства справдилися дуже швидко. А тепер ВАТ «Чортківський цукровий завод» —у п’ятірці кращих підприємств галузі.

За свою невелику історію чортківські цукровари привчили споживачів до солодких рекордів. Пригадується, кілька років тому галузевики та представники місцевих органів влади вивчали їх досвід. На той час заводчани вже переробляли 6900—7200 тонн цукрових буряків за добу, перекриваючи проектну потужність. При цьому витрати умовного палива, як на українські стандарти, були просто фантастичні.

Власне, такі вони й сьогодні. Модернізувавши за сприяння Агропромислової асоціації «Група компаній «Укррос» випарну станцію і замінивши застаріле насосне обладнання на сучасніше, чортківцям удалося скоротити витрати умовного палива до 3,5 відсотка. Порівняйте: в Європі такі витрати становлять 3, на українських цукрозаводах — 6 відсотків. До слова, теплоносії наполовину формують собівартість цукру.

Кількість і якість солодких кристалів завжди залежали від обсягів та цукристості сировини. Значні капіталовкладення в основні фонди та зони бурякосіяння ще можна пояснити фінансуванням такого потужного акціонера, яким є сьогодні Агропромислова асоціація «Група компаній «Укррос». А чим пояснити те, що завод рік у рік нарощує обсяги заготівлі цукрових буряків? Вже й давальницькі схеми скасували, а на сьогодні ВАТ «Чортківський цукровий завод» знову заготував для переробки не менш як 300 тисяч тонн — більше за інших. Ще один рекорд, а як відомо несолодких рекордів не буває. Утім, це досягнення вже з гірким присмаком. Погодні умови, які знесилили корінці, унеможливили високий вихід цукру — що потягне за 40 тисяч тонн, як це було 2000 року, нема й мови.

Втратить завод — втратять і чимало сільгоспвиробників, з якими він співпрацює багато років. Поразки і перемоги цукроварів у селищі Заводському, яке так назвали на їхню честь, звикли ділити навпіл. Та важливо, що ступінь довіри селян до заводу вже залишиться непохитним. Він зростає з кожним роком. Міркуйте самі: у 1998-му одноосібні селяни завезли на завод 30,7 відсотка від загальної кількості цукрових буряків, 1999-го —38,8 відсотка,2000-го — 41,3... Що це, як не свідчення взаємовигідної співпраці! І ще одне. Навіть у дуже завантажений справами день керівники та профспілковий комітет заводу відшукують вільний час для зустрічі за обіднім столом з випускниками місцевої школи. Що це, як не призабутий, зате такий розумний, елемент політики професійної орієнтації!?

Клопотів чимало, проте планів на завтра ще більше. І пов’язані вони насамперед з подальшим технічним переозброєнням — вирішили реконструювати станцію очищення бурякового соку, закупити сучасніше фільтрувальне обладнання. Думки заводчан — про прямі інвестиції в зони бурякосіяння заводу, в тому числі й на закупівлю високопродуктивної бурякозбиральної техніки. А отже, і солодкі рекорди не за горами.

Недарма серед побажань потужного акціонера заводу — Агропромислової асоціації «Група компаній «Укррос» — з нагоди дня народження підприємства й таке: щоб буденні клопоти не перешкоджали здійсненню намічених планів.

А черговий рекорд, схоже, вже заплановано.