Найпотужніший оператор мобільного зв’язку, СП «Українські мобільні системи» (УМС), після кількох транзакцій (угод з купівлі-продажу) менше ніж за добу одержав нового власника — російсько-німецького оператора «Мобільні телесистеми» (МТС).

Інформаційні агентства з посиланням на прес-реліз МТС повідомили, що до рук росіян уже потрапили частки акцій усіх засновників УМС — німецького, данського і голландського операторів. Останній 26-відсотковий пакет, який залишався в розпорядженні національного оператора зв’язку ВАТ «Укртелеком», викуплено за 87,6 мільйона доларів.

Непосвячених у приватизаційні процеси на ринку телекомунікацій може здивувати те, як держава продала 25-відсотковий пакет УМС. Адже виявляється, що «Дойчетелеком» купив його тільки для того, щоб перепродати через свою дочірню компанію у треті (російські) руки. До таких транзакцій на міжнародних ринках не звикати, тим паче, що до цього німецького оператора підштовхнули й багатомільярдні борги, а його авторитет у світі, чого доброго, стане прикладом іншим потенційним інвесторам.

Реальних українських грошей в УМС не було, статутний внесок нашої сторони, з огляду на кілька тисяч вкладених гривень, — символічний, та й гроші за четверту частину акцій німці дали відповідно до реальних оцінок капіталізації. Річ не в цім. А в тім, що вартість контрольного пакету (за логікою акціонерів УМС) можна вважати ціною за ліцензію на право надання послуг мобільного зв’язку на українському ринку. Тож легко підрахувати, що оцінили її у 167 мільйонів доларів.

Варто нагадати й інше. Попри явну незацікавленість у нарощуванні прибутків своїми акціонерами, за підсумками минулого року СП УМС збільшило чистий прибуток у 2,5 разу — до 44,3 мільйона доларів, у 1,5 разу зріс доход — до 215,8 мільйона доларів. Компанія нараховує більш як мільйон абонентів і працює з 2000 року у стандарті GSM.

Отже, багаторічна боротьба за здобуття такого права завершилася не на користь українських акціонерів. Паралельно російські оператори здобули цілковитий котроль у СП «Голден Телеком». Що це: програш радіохвилі, цілого сегменту телекомунікацій чи втрата ринку як такого? Цікаво, що думають з цього приводу у Фонді державного майна України, від якого чекали конкурсу на продаж державної частки акцій УМС, а не холодного споглядання за оформленням «російської прописки»?

Найкумедніше те, що МТС у прес-релізі пообіцяли бути справним платником податків. Невже і їх ми могли втратити?!