Розточчя — один з найнеповторніших районів Західної України. Він вирізняється мальовничістю ландшафтів, унікальними лісовими масивами, різноманітною флорою та фауною. Ще у 1984 році тут було створено заповідник. А згодом на його базі виник перший на Львівщині Яворівський національний природний парк.
Головна відмінність національного парку від заказника полягає в тому, що його територію поділено на функціональні зони. І кожна з них має своє призначення. Передусім заповідна зона, мета якої — охорона та відновлення найцінніших природних комплексів, збереження їх у первісному стані для майбутніх поколінь. До цієї зони ввійшли ділянки стиглих і перестиглих лісів біля гори Булави, Янівського та Млинівського лісництв. Це — букові праліси, що найменш порушені господарською діяльністю людини. У заповідній зоні дозволяється лише збір колекційних та інших матеріалів, пов’язаних із науковими дослідженнями.
Наступною є зона регульованої рекреації. Її призначено для короткочасного відпочинку та оздоровлення населення. Надзвичайно цікавими є ділянки біля сіл Лелехівка, Ставки, Верещиця та Крехів. Туристські маршрути, прокладені тут, охоплюють чудові краєвиди, історико-культурні та сакральні місця. Отож проводять екскурсії з метою екологічної освіти та природоохоронної пропаганди.
Зону стаціонарної рекреації виділено для розміщення готелів, мотелів, кемпінгів та інших об’єктів обслуговування відвідувачів національного парку. У ній обладнано місця для відпочинку та огляду. Дозволено любительське рибальство, збір грибів, ягід, фотомисливство.
Четверта зона — господарська. Вона найбільша — 5 162 гектари. В цій зоні проводять роботи, спрямовані на виконання поставлених перед диво-парком завдань. Адже Яворівський національний природний парк має велике значення для збереження типових для Розточчя ландшафтів. Наявні на його території природні лісові масиви служать екологічними моделями для лісового господарства регіону.
Хочеться нагадати жителям нашого регіону, а також гостям з інших областей та держав, що національний парк є місцем для відпочинку. Але не стихійного. Тому дотримання режимності згідно із зонуванням є виявленням поваги до чудового куточка нашої країни та розкішної природи українського Розточчя.
Сергій СТЕЛЬМАХ,молодший науковий співробітник Яворівського національного природного парку.
Львівська область.