«Найбородатіший» кіровоградський довгобуд — приміщення облдрамтеатру — продано з аукціону. Новому господареві, ім’я якого поки що не розголошується, будівля дісталася за 750 тисяч гривень.
Будівлю почали зводити ще в 1979 році і мали завершити у 1982-му, до 100-річчя створення в Україні професіонального театру. Однак сталося по-іншому. Будівництво, що фінансувалося спочатку з бюджету СРСР, а потім України і області, йшло мляво, а шість років тому й зовсім припинилося через нестачу коштів. На цей час об’єкт був готовий на 52 відсотки, на нього було витрачено понад десять мільйонів доларів. Через недоглянутість будівля стала руйнуватися, покинутий будмайданчик лякав мешканців міста. Тому у червні минулого року сесія облради й вирішила включити приміщення театру до переліку об’єктів, які підлягають приватизації.
Регіональне відділення Фонду держмайна України визначило стартову ціну у 280 тисяч гривень. Умови аукціону було застережено тимчасовою комісією з питань приватизації, створеною облрадою нинішнього скликання, їх погодили з усіма зацікавленими сторонами — міськрадою, управлінням капітального будівництва, містобудування та архітектури облдержадміністрації, на балансі якого перебувала споруда.
У торгах взяло участь троє покупців. Основні умови продажу: завершити будівництво за п’ять років та зберегти профіль закладу культури.
Отримані від аукціону гроші надійдуть до державного і місцевого бюджетів.
P. S. За кілька днів, а саме 27 жовтня, ми відзначимо 120-ліття утворення Театру корифеїв. Саме на кіровоградській (тоді ще єлисаветградській) сцені трупа Марка Кропивницького зіграла «Наталку Полтавку». Ця подія стала початком українського професіонального театру. Те, що нині кіровоградський облдрамтеатр працює на старій славній сцені, якось гріє душу. Слава Богу, з молотка продано іншу споруду, яка хоч і є довгобудом, але до Великої Історії їй далеко.