...і повернулися до занять львівські вчителі, учасники акцій «безстрокового» страйку
Символічну споруду педагоги звели навпроти облдержадміністрації. На ній височіє хрест із написом: «Тут похована освіта». У такий спосіб громаді нагадали про загальнодержавну проблему: немає попиту і на освіту, і на освічених громадян.
Розмова представників страйкового комітету за «круглим столом», попри відповідні розпорядження «до виконання», мала присмак тризни. Бо не так уже й багато, з’ясувалося, залежить від місцевих чиновників.
Львівщина на загальноукраїнському тлі має не найгірший вигляд, нагадали місцеві державні мужі страйкарям. У регіоні немає заборгованості вчителям у зарплаті. Половину шкіл, зданих в експлуатацію до початку навчального року, збудовано саме в цьому регіоні. Приміром, у селі Мурованому Пустомитівського району священик закликав зібрані на новий храм кошти вкласти в будівництво навчального закладу. А в Старому Кропивнику Дрогобицького району школу звели толокою. А втім, цей позитив свідчить про одне: громаді освіта потрібна більше, аніж державі...
Страйковий комітет цікавився, як використовуються кошти, виручені від продажу дошкільних закладів, котрих останніми роками зменшилося втричі, кому і для чого передано звільнені приміщення? Запитання небезпідставні, адже колишні дитсадки з прилеглими територіями — ласий шматочок у тісному для нового будівництва Львові.
Влада прийняла 12 пропозицій від освітян. Зокрема, вчителі домагаються зустрічі зі своїм міністром, наполягають на виплаті зарплати за дні акції протесту. Схоже, страйк не завершився. Оголошено «велику перерву» на уроки та контрольні роботи.
Львів.