У Києві чимало пам’ятних місць, пов’язаних з боротьбою киян за своє рідне місто в роки війни. Одне з них —Труханів острів, що розкинувся вздовж лівого берега Дніпра. Напередодні Великої Вітчизняної тут було майже 300 будинків, у яких мешкали понад п’ять тисяч людей. Переважно робітники суднобудівного та судно-ремонтного заводу, «Ленкузні», заводу «Арсенал» та сім’ї династій річників Краснокутських, Новгородських, Щербаковських, Осмоловських, Кам’янських та інших. Вони заснували переправи через Дніпро.

Жили острів’яни дружно, допомагали одне одному. Це було земляцтво. Люди прості, але горді, і завжди могли постояти за себе. Вони тяжко переживали, коли у вересні 1941 року з Лівобережжя з Києва після оборонних боїв відступали радянські воїни, а 27 вересня 1943 року, коли перші підрозділи Червоної Армії вийшли до Дніпра, фашисти повністю спалили Труханів острів. Багатьох острів’ян тоді розстріляли, інших погнали в рабство. Про ті грізні дні нагадує лише одна могила, де покоїться корінна жителька селища Меланія Перепеча, яка відмовилася виконати наказ гітлерівців  — залишити острів, та її онук Андрій. Її ім’ям і названо могилу.

У пам’ять про трагедію на Трухановому острові архітектор Володимир Цеплюк спорудив пам’ятник. Фігуру воїна з речовим мішком за плечима біля розбитого човна видно далеко. Вона ніби символізує, що острова вже немає, а залишився лише розбитий човен. Поряд меморіальні дошки. На першій вибито слова: «Вічна слава Героям Труханового острова, що загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни» і викарбувано імена 80 загиблих воїнів, зокрема чотирьох Героїв Радянського Союзу. Це Олексій Стохорський, Олександр Бутко, Михайло Внуков, Степан Пироженко. Стохорському і Внукову це звання надано за форсування Дніпра. Вони — корінні острів’яни. Дружили їхні родини і діти: Олексій Стохорський та Михайло Внуков. Михайло Внуков слюсарював на «Арсеналі», Олексій Стохорський працював на трикотажній фабриці імені Рози Люксембург.

Нині Труханів острів — одна з основних частин центрального парку культури та відпочинку, де розташовані найкращі міські пляжі. З містом Труханів острів сполучають парковий міст, а також річні трамваї.

Щороку в День Перемоги сюди приходять ветерани війни, учні підшефних шкіл № № 19, 100, 124 та ПТУ-2. Про історію і традиції острова зібранню зазвичай розповідає член Київського міського історико-патріотичного клубу «Пошук», голова громадської ради земляцтва Труханового острова Є. Тамаров.

Дорогою на Труханів острів герої війни знайомляться з пам’ятником 41 загиблому робітникові суднобудівного-судноремонтного заводу на березі Дніпра. Євген Тамаров розповідає і про те, як комсомольці заводу зібрали гроші і на ці кошти було споруджено пам’ятник.

Африкан СтенІн, учасник Великої Вітчизняної війни.

Київ.