Який встановлено порядок отримання допомоги одиноким матерям?
Валентина КАЛІНІЧЕНКО.
Київ.
Допомогу на дітей одиноким матерям було повернуто в липні цього року, однак виплачуватимуть її лише з 1 січня 2003 р.
Право на неї мають одинокі матері, одинокі усиновителі (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини запис про батька дитини відсутній або його зроблено за вказівкою матері. Отримати допомогу зможуть також вдови та вдівці з дітьми, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію. Допомога призначається за умови, якщо діти не старше 16 років, а учні — 18.
Якщо одинока мати (вдова, вдівець) укладе шлюб, то за нею зберігатиметься право на отримання допомоги на дітей, які народилися до шлюбу, за умови, якщо ці діти не усиновлені чоловіком (дружиною). Допомога не надається жінці, що має дітей від особи, з якою не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але вони ведуть спільне господарство, разом проживають і виховують дітей.
Для призначення допомоги необхідно звернутися до відділу соціального захисту за місцем проживання та подати довідку органів запису актів громадянського стану про підстави внесення до книги записів народжень відомостей про батька дитини. Надається допомога незалежно від одержання інших видів допомоги на дітей.