В Одесі напередодні зимових холодів найбільше говорять про стан і підготовку відомчого житлового фонду. Якщо муніципальні будинки доводять до ладу згідно із заздалегідь розробленими графіками, то деякі підприємства, не передаючи осель до міського житлового фонду, ніби забули про них.

Приміром, ВАТ «Стальметиз» має залишені, по суті, напризволяще відомчі будинки на територіях Суворовського і Центрального районів. Там занедбано системи опалення, мережі водогонів і каналізації. Їх мешканцям набридло вже ходити на уклін до керівників підприємства. «Невже нам знову мерзнути, очікувати води, жити над затопленими підвалами?» — запитують.
А тим часом будинки все ще перебувають на балансі підприємства, підготувати їх до передачі місту тут ніяк не спроможуться. Замкнене коло? Доводиться міським житлово-комунальним службам «викроювати» кошти і «відривати» робітників. Бо коли взимку люди замерзатимуть, то куди підуть зі скаргами, по допомогу?
І таких, як «Стальметиз», іще десятки: завод імені Кірова, холдинг «Краян», ВАТ «Стальканат», фабрика технічних тканин, відділ морської інженерної служби, фірма «Тексот», завод покрівельних матеріалів... На їх балансі сотні житлових будинків, чимало з яких украй занедбані. Деякі підприємства, після багатьох викликів у владні структури їхніх керівників, щось таки роблять, а дехто й вухом не веде. На таких, приміром, у Приморському районі готують матеріали до прокуратури. А вихід у них один — прискорити передачу відомчого житла до міського фонду.
 
Одеса.