Новонароджена організація NBP, якою опікується Національна ліга професіонального боксу України (президент — Михайло Зав’ялов), провела свій прем’єрний турнір на арені столичного цирку. Перший млинець виявився не гливкий. По-перше, на рингу змагалися відомі майстри, які вже встигли стати улюбленцями публіки. По-друге, до програми входили титульні бої.
Отже, можна привітати президента NBP Вадима Бухкалова, віце-президента, чемпіонку світу та Європи, заслуженого майстра спорту Аліну Шатерникову та їхніх колег з успішним дебютом.
До речі, з добрим настроєм і хорошими враженнями залишають столицю України представниця європейської федерації професіонального боксу Мар’яна Борисова (Болгарія), відомі промоутери — Френк Мелоні (Велика Британія), котрий дванадцять років працював з Ленноксом Льюїсом, бельгієць Філіп Фондю, а ще — авторитетні арбітри Жан Луї Леглан (Франція) та Ван дер Віль (Бельгія).
Справді, подивитися було що. І, так би мовити, розігрів чудовий, і головні бої яскраві. Репутацію нокаутуючих кулаків підтвердили кияни — інтерконтинентальний чемпіон ІBC Андрій Куватов (69 кг) та чемпіон світу WBF (серед дорослих) і WBC (серед юніорів) Олександр Ветух (66 кг). Перший у другому раунді технічним нокаутом виграв у киянина Володимира Бережнєва. А Ветух зробив свою справу у стартовому раунді, виступаючи проти земляка — Володимира Тишковського.
Свою міць продемонстрував наш гість із Грузії Георгій Канделакі (суперважка категорія), котрий у першому раунді нокаутував Еріка Фреча (США).
Кияни Вадим Сафонов та Андрій Кульпицький билися за пояс чемпіона України. Розв’язка настала у третьому раунді. Кульпицький не витримав граду ударів суперника. Незаперечну перемогу здобув Сафонов, якому пророкують велике майбутнє.
Кульмінацією свята став поєдинок за звання інтерконтинентального чемпіона ІВС у суперважкій категорії між Володимиром Вірчисом (Україна, Київ) та Томасом Вільямсом (США, Вашингтон). Для перемоги українцеві вистачило 50 секунд — нокаут!
— Усе було на доброму рівні, — каже Михайло Зав’ялов. — Гадаю, глядачі отримали справжню насолоду від побаченого. Я особисто — противник усіляких концертних програм. Однак якщо вже їх організовувати, то артистів варто запрошувати елітних...
— Михайле Михайловичу, а те, що бої завершувалися надто вже швидко, бува, не свідчення слабкості суперників у переможців?
— Безперечно, для вболівальників приємніші тривалі бої. І щоб в останніх раундах неодмінно перемагали наші. Такого не буває. А Куватов і Ветух і за кордоном не панькаються з візаві, виграють у перших раундах. Те саме можна сказати про відмінного майстра Георгія Канделакі, який перебуває на чільних позиціях у багатьох рейтингах. Скажу, що великий авторитет у боксерському світі має і Томас Вільямс. Він змагався з багатьма представниками еліти, зокрема, Руїзом та Грантом. Але Вірчис — «потужна машина», сьогодні він у розквіті.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.