Чернігівський День Перемоги

У вихідні Чернігівщина відзначила 59-ту річницю визволення від фашистських загарбників. З цієї нагоди керівники області та громадськість поклали квіти в пам’ятних місцях, до братських могил та поховань. Незважаючи на дощ, відбувся урочистий ритуал вшанування загиблих на меморіалі Слави. Після урочистих зборів в обласному театрі ім. Т. Шевченка ветеранів чекав святковий концерт, а юнь — спортивні змагання, турнір з історичного фехтування тощо. Більше 30 тисяч молодих людей зібралося на Красній площі на вечірні заходи свята, феєрверк.
Десять тисяч — це солідно!
У районної газети «Новини Городнянщини» ювілей: вийшов у світ 10-тисячний номер! Газету заснувала місцева влада ще у 1917 році. Відтоді районка щотижня радує читачів своїми новинами, аналітичними статтями.
Вікно в Європу... прорубали!
На Корюківській фабриці технічних паперів, яка є вітчизняним лідером з виготовлення високоякісних шпалер, встановлено нову комбіновану машину виробництва німецької фірми «Herbert OLBRІCH». Її вартість — 3 мільйони євро. Нове придбання дасть можливість корюківським виробникам подвоїти випуск вінілових шпалер (до 400 тисяч рулонів різних кольорів щомісяця) і зайняти міцні позиції на європейському ринку.
Похрестили за 200 доларів
У село Чапаївку Менського району заїхали дві «цілительки» з Сумщини. Одній матері п’ятирічного хлопчика вони сказали, що той смертельно хворий і потребує негайного перехрещення, за що видурили 200 доларів. Хворій старій жінці порадили для зцілення зашити в подушку велику суму грошей, а потім послали її за святою водою... Того дня злодійки «зняли порчу» в багатьох довірливих селян, які схаменулися лише після того, як шахрайок і слід прохолов.
«Ювілейна» думка вчених
У Чернігові відбулася міжнародна наукова конференція, присвячена 200-річчю Чернігівської губернії та 70-річчю утворення Чернігівської області. У ній взяли участь майже 100 науковців, викладачів вузів Придесення і України. З увагою її учасники прослухали головні доповіді конференції — «Чернігово-Сіверська земля в історії Центрально-Східної Європи в епоху середньовіччя» Володимира Коваленка, «Чернігівщина на зламі ХІХ—ХХ століть: соціально-економічний аспект» Володимира Половця, «Роль і місце культури Чернігівщини в загальноукраїнському контексті» Григорія Самойленка та інші.
Палатки у сквері
«За соціальну злагоду в суспільстві» — під таким девізом 22 вересня пройшов день громадських організацій Чернігівщини. У сквері Б. Хмельницького обласного центру представники 39 товариств, клубів, об’єднань установили палатки-павільйони і ознайомили жителів міста зі своєю діяльністю. Відбувся своєрідний «презентаційний мітинг». Як повідомив нашому кореспонденту начальник управління з питань внутрішньої політики ОДА Дмитро Никоненко, нині в області зареєстровано 117 обласних громадських об’єднань і 287 міських — у Чернігові. Того самого дня лідери цих організацій зустрілися за «круглим столом».
Добірку підготував Сергій ПАВЛЕНКО.