Підприємець, керівник виробничого об’єднання «Іліташ» у Донецькій області Ігор Шкіря став народним депутатом України вперше.

Тому розмова розпочалася з цілком логічного запитання для «свіжого ока» новообраного депутата.
— Скажіть, будь ласка, Ігоре Миколайовичу, за підсумками першої сесії, що необхідно зробити, аби робота парламенту була успішнішою?
— Щоб Верховна рада запрацювала як потрібно, передусім необхідно закінчити формування більшості. Сподіваюся, воно відбудеться. Адже в парламенті багато розумних, діяльних людей, колишніх керівників, бізнесменів, які добре розуміють державні завдання, що стоять перед ними. А що стосується суто донецької депутації, то вже на першій сесії стало зрозуміло, що наша тактика співробітництва з усіма, хто налаштований конструктивно, вибрана правильно. Хоча, не приховую, спочатку частина депутатів до ідеї співробітництва поставилася насторожено.
— Пристрасті навколо бюджету та його автора — уряду — розпалюються дедалі сильніше. Ваш прогноз із цього приводу?
— Можу сказати, що ми підтримуємо уряд. Цей тимчасовий аванс він має відпрацювати і довести, що здатний ефективно керувати народним господарством. Особливо ми очікуємо змін на краще у вугільній промисловості, де зібралася критична маса проблем. Це буде тим лакмусовим папірцем, що визначить наше ставлення до Кабінету Міністрів. Якщо позитивних зрушень не буде, боюся, на уряд чекають складні часи. Хочеться сподіватися, що міністри зуміють проявити себе. Розраховую також на активні дії Президента з цього питання і з подальшого прискорення реформ.
— Припускають, що президентські перегони розпочнуться дуже рано. Що ви думаєте з цього приводу?
— Вважаю, потрібно все зробити для того, щоб охолодити гарячі голови, котрі вже завтра готові розпочати кампанію з виборів президента, і сказати їм: схаменіться, попереду ще цілих два роки, слід думати про економіку, а не про особисті політичні амбіції.
Більш як за чотири депутатські місяці я багато разів бував у своєму окрузі, прийняв понад 300 осіб і знаю, що передусім турбує людей — робота, зарплата, пенсії, медичне обслуговування.
Що можу, сам вирішую, підштовхую до дій місцевих керівників. Зазначу, що багатьох людей турбують питання, які цілком можуть і мають вирішуватися на місцях. 90 відсотків — побут, комунальна сфера. Від цього чиновники на місцях просто ухиляються.
— Як ви ставитеся до ідеї виборів на пропорційній основі, про що точиться дискусія?
— Відверто кажучи, я побоююся виборів на суто партійній основі. Мій прогноз: якщо будуть такі вибори, ми отримаємо Верховну Раду на дев’яносто відсотків із киян. Країна до партійних виборів не готова. Багато партій існує лише на папері. Україні знадобиться років вісім—десять, щоб природним шляхом відбулося політичне структурування та з’явилося чотири-п’ять добре організованих, могутніх та впливових політичних партій. Щоб люди знали не лише партійного вождя, а були знайомі з усією його політичною командою, з її програмою.
Зараз ані таких партій, ані таких лідерів, на моє глибоке переконання, немає.
— Дякую.
Розмову записав Анатолій МАРИНІН.