О 14-й годині 20 хвилин колона, сформована Компартією, від станції метро «Арсенальна» вирушила в напрямку Європейської площі. В акції протесту беруть участь представники з більш як 20 областей і Автономної Республіки Крим. На чолі йшли народні депутати, серед яких — Петро Симоненко, Омелян Парубок, Олег Грачов, Петро Цибенко, Станіслав Гуренко та інші. За попередніми оцінками, в акції взяли участь близько 5—7 тисяч осіб.
Як зазначив в інтерв’ю журналістам народний депутат, лідер фракції КПУ Петро Симоненко, завдання-максимум і завдання-мінімум, яке ставлять перед собою організатори акції, — відставка Президента України Леоніда Кучми.
Мета — проведення прозорих демократичних виборів і формування демократичної влади. Петро Симоненко переконаний, що після відставки глави держави, аби не допустити владного хаосу, опозиція відповідно до Конституції може сформувати не тільки парламентську більшість, а й коаліційний уряд.
Схоже, акція не обмежиться лише 16 вересням. У колонах складають списки тих, хто зостанеться ще щонайменше на тиждень. Імовірно, що палатки буде встановлено на прилеглих до будинку на Банковій вулицях з метою пікетування резиденції глави держави, повідомляють Володимир КОРОЛЮК та Віктор СКРИПНИК.
* * *
Усупереч прогнозам Гідрометцентру, який лякав киян дощами і навіть грозою, у столиці до обіду розгодинилося і на Контрактовій площі до першої дня вже зібралися колони Соціалістичної партії України. До другої години вони нараховували близько семи тисяч людей. Тут були представники всіх десяти районних організацій Соцпартії столиці, а також делегації з майже всіх областей України. Очолив колону лідер соціалістів Олександр Мороз.
Перший секретар міськкому Соцпартії з Білої Церкви Микола Швейник сказав, що, незважаючи на перепони, відміну автобусних рейсів, сюди приїхала тисяча білоцерківчан. А народний депутат України Ігор Малиновський, який очолив соціалістів-черкащан, також назвав ті самі зусилля влади, щоб не допустити участі черкащан в акціях протесту, привів у Київ понад тисячу учасників. О 14-й годині ця колона з лозунгами «Геть Кучму!», «За чесну владу!», «Роботу!», «Зарплату!», «Пенсії!» вирушила до Європейської площі, де відбувся мітинг під державними та червоними прапорами, повідомляє Анатолій КАРАСЬ.
* * *
У різних регіонах України гомоніли КПУ, СПУ, БЮТ і частково «Наша Україна»
Чернівецька міська рада не надала дозвіл на проведення мітингу протесту перед будинком облдержадміністрації організаторам акції «Повстань, Україно!», бо це місце не входить до переліку тих, де можна проводити недержавні масові заходи. Але протестуючі пікетували будинок облдержадміністрації, прийняли звернення до Президента України Кучми та голови Чернівецької облдержадміністрації Теофіла Бауера з вимогою зректися своїх постів та надати можливість народу зробити правильний вибір, — повідомляє наш власний кореспондент Василь БАБУХ.
* * *
Для участі в акції протесту в Хмельницькому підтягували сили з інших регіонів. Сюди прибуло майже десять автобусів молодих хлопців. Увечері після бурхливої «вечері» було розбито три вікна та облито фарбою пам’ятник. Міліція затримала одного хулігана і допитала 50 хлопців. Уже на ранок суботи жодного автобуса не було. Усі роз’їхалися по домівках. А надвечір на мітинг до Хмельницького прибули всі три лідери парламентської опозиції, але їх прийшли послухати всього дві—три тисячі літніх хмельничан, повідомляє наш власний кореспондент Михайло ВАСИЛАШКО.
* * *
Учора вранці з Кам’янця-Подільського до столиці виїхав автобус із озброєними людьми, які мають лист за підписом міського голови Олександра Мазурчака, з проханням до силовиків давати їм «зелену дорогу». Однак участі в акціях протесту в Києві ця група не братиме: це із древнього міста з перемогою у міжнародному лицарському турнірі повертається п’ять столичних спортивних команд, повідомляє наш власний кореспондент Віра ШПИЛЬОВА.
***
Виступам опозиційних сил у Тернополі передував мітинг політичних партій, які підтримують політику Віктора Ющенка. Націонал-демократичні сили порушували традиційні проблеми мови, історії, захисту України від політичних та економічних зазіхань Росії. Найрадикальніші з гасел, що їх тримали учасники мітингу : «Владу — під контроль народу», «Так —імпічменту Президента»,  повідомляє наш власний кореспондент Марта ЛІТИНСЬКА.
* * *
Збори активу виконавчої та представницької влади Дніпропетровської області напередодні акції громадянської непокори дійшли висновку, що на Дніпропетровщині немає революційної ситуації. У зверненні колегії облдержадміністрації та президії облради до Президента України дніпропетровці попередили главу держави: якщо найвища державна влада виявить свою нездатність «упоратися зі жменькою радикалів» і піде їм на поступки, регіональна влада самостійно вживатиме «необхідних заходів». До того ж обласний владний актив закликав до ініціювання загальноукраїнського референдуму про надання російській мові державного статусу, повідомляє наш власний кореспондент Микола НЕЧИПОРЕНКО.
* * *
Бліц-опитування, яке провів наш власний кореспондент у Кіровограді Олег БОНДАР, свідчить, що напередодні акції протесту опозиції про час її проведення знали практично всі. Агітками обклеєно майже всі ліхтарі й будинки і в центральній частині міста, і на околицях. Більшість опитуваних відповіла схвально щодо вимог опозиціонерів.
* * *
Партія «Батьківщина» розповсюдила заяву, що напередодні 16 вересня в громадському транспорті Києва невідомі розповсюджували фальшиві газети «Вечерние вести» («ВВ») зі статтею нібито Юлії Тимошенко, яка закликає не брати участі в акції протесту «Повстань, Україно!» і не піддаватися на провокації.
* * *
У Миколаєві представники Комуністичної партії України, Соціалістичної партії України, партії «Батьківщина», Народного руху України вчора о 9-й ранку розпочали пікетування Миколаївської облдержадміністрації. В акції взяло участь майже півтори тисячі осіб.
* * *
Незважаючи на завчасно розвішені листівки із закликами вийти вчора о 10-й ранку на «широкомасштабні акції протесту», залиті дощем вулиці Сімферополя й центральна частина міста були порожні. У переддень прогнозованих акцій протесту згорнули своє наметове містечко, яке стояло в центрі Сімферополя з початку роботи осінньої сесії кримської ВР, і місцеві «яблучники», які вирушили до Києва, повідомляє наш власний кореспондент Віктор ХОМЕНКО.
* * *
У Донецьку маніфестацію на центральній вулиці міста було заборонено за дві години до її початку. Ворошилівський місцевий суд Донецька вважає, що проведення масових заходів у центрі міста призведе до порушення гарантованих Конституцією прав громадян. 
Питання про дозвіл на проведення мітингу вирішувалося у суді два дні. У неділю засідання суду відбулося, але рішення не було винесене, бо учасники засідання — комуністи —хотіли послугуватися російською мовою, а соціалісти, яких представляв народний депутат Юрій Луценко, —українською. Суд перенесли на понеділок для пошуків перекладача.
Організатори мітингу в Донецьку заявили, що люди, які планували взяти участь в акції, не встигнуть ознайомитися із рішенням суду і все одно зберуться в центрі міста, однак тепер відповідальність за можливі інциденти мусить узяти на себе влада. Мітинг планувався на кінець робочого дня, і опозиція сподівалася, що кількість учасників досягне кількох тисяч осіб, повідомляє наш власний кореспондент Ліна КУЩ.