Минулих вихідних у Києві відбувся Народний Форум «За демократичний розвиток України», зініційований блоком Віктора Ющенка «Наша Україна». У його роботі взяли участь представники більш як 50 політичних партій і громадських організацій. У президії форуму можна було побачити поряд не лише союзників, а й політичних опонентів: окрім лідера «Нашої України» та партій, що входять до блоку, — лідерів «Трудової України» Сергія Тігіпка, СПУ Олександра Мороза, АПУ Михайла Гладія та Катерину Ващук, НДП Анатолія Толстоухова, «Єдності» Олександра Омельченка.
Президент України Леонід Кучма в листі до Віктора Ющенка обурився тоном і мотивами, з якими його запросили на форум (як було сказано в запрошенні — для демонстрації готовності влади зупинити «сповзання країни до соціальної й економічної катастрофи»). Глава держави нагадав, що він уже запропонував форму діалогу між владою і суспільством, але заявив про свою готовність вивчити пропозиції форуму та обговорити їх з уповноваженими представниками політичних сил.
Коли на трибуну вийшов головуючий проведеного в рамках форуму демократичних сил «круглого столу» з проблем місцевого самоврядування столичний міський голова Олександр Омельченко, зал освистав його, скандуючи: «На Чайку!». Віктору Ющенку не раз доводилося втихомирювати розбурханий зал, закликаючи до толерантності й поваги до чужих поглядів та переконань.
Лідер соціалістів Олександр Мороз заявив, що, незважаючи на судові заборони, мітинг опозиції відбудеться в центрі Києва на Європейській площі, а не на аеродромі «Чайка». Від імені трьох опозиційних політичних сил лідер соціалістів закликав учасників форуму долучитися до акцій протесту.
Лідер «трудовиків» Сергій Тігіпко у своєму виступі закликав іти не революційним, а еволюційним шляхом. На його думку, першим кроком має бути створення у парламенті правоцентристської більшості, яка повинна сформувати коаліційний уряд. А паралельно з цим — створити конституційну комісію з розробки змін до Конституції. Віктор Ющенко, підбиваючи підсумки форуму, запропонував п’ять кроків: утворення парламентської більшості без участі Банкової, формування цією більшістю уряду народної довіри, підписання договору спільних дій між парламентською більшістю, урядом і Президентом, знищення цензури у ЗМІ й зняття інформаційної блокади з опозиційних політичних сил, започаткування постійного «круглого столу» — як форми публічного діалогу між суспільством та владою. І лише перед закриттям форуму Віктор Ющенко заявив, що візьме участь у мітингу опозиції.
У неділю вранці лідери п’яти депутатських фракцій і груп — «Нашої України», партій ППУ і «Трудова Україна», НДП, «Аграрники України» і «Демократичні ініціативи» — підписали заяву про початок формування парламентської більшості.