Редакція газети «Голос України» вирішила поцікавитися думкою читачів щодо законодавчої роботи Верховної Ради. Передусім нас цікавило два основні запитання:

1. Які найважливіші закони прийняли народні депутати останнім часом? 
2. Який найважливіший закон Верховна Рада повинна прийняти найближчим часом?
Наші власні кореспонденти провели опитування респондентів у Запорізькій, Одеській, Рівненській та Чернігівській областях.
Зрозуміло, та ми й не сумнівалися, що багатьох громадян перше запитання може поставити у незручне становище. Скажімо, у Чернігівській області понад 80 відсотків опитаних не змогли згадати бодай хоча б одного закону. А ось що повідомляє наш власний кореспондент з Рівненщини Олександра Юркова: «20 відсотків змогли назвати точні назви законів (їм доводиться користуватися ними в роботі), ще близько 40 відсотків опитаних змогли приблизно назвати прийняті Верховною Радою України закони, але неточно вказали назву».
Схожі відповіді лунали на запитання наших кореспондентів і в Запорізькій, Одеській та Чернігівській областях.
Що стосується власне законодавчих актів, то на першому місці за значенням більшість опитаних поставила Конституцію України, яку було прийнято 1996 року. Решта думок розділилися. Серед найважливіших законів, прийнятих парламентом останнім часом, респонденти називали Земельний, Кримінальний та Митний кодекси, закони «Про судоустрій», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про інноваційну діяльність», «Про зерно та ринок зерна», деякі інші, проголосовані народними депутатами у попередні роки, або лише у першому читанні.
А яких законів чекають наші громадяни чи не найшвидше?
Передусім — Податковий кодекс. Одесит, військовий пенсіонер, 60-річний Михайло Климов так висловився з цього приводу: «Аби податки не змінювалися щомісяця. По синові, який молодим кинув армію і пішов у бізнес, знаю, як це нервує». А його землячка Тамара Кравчина вважає, що тоді і податків буде більше залишатися на місцях.
На перше місце Податковий кодекс вийшов і у Запорізькій області. Майже 25 відсотків опитаних вважають за необхідне прийняти його уже найближчим часом.
До списку законодавчих актів, прийняття яких чекають наші громадяни найближчим часом, потрапили також Цивільний, Господарський та Житловий кодекси. Хочуть вони і внесення змін у Закон «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян» та низку інших.
Попри серйозну аргументацію Леоніда Кучми про нагальну потребу внесення змін до Конституції для формування нової моделі державної влади, лише трохи більш як 5 відсотків наших читачів вважають за необхідне негайно видозмінювати Основний Закон держави.