Вечірнє засідання 12 вересня
Парламентарії продовжили роботу над проектом постанови про здійснення державної політики щодо виконання законів «Про природно-заповідний фонд України» і «Про охорону культурної спадщини», а також про дотримання посадовими особами вимог чинного законодавства стосовно Національного заповідника «Хортиця» й інших історико-культурних заповідників та об’єктів природно-заповідного фонду. Думки народних депутатів розділилися. Одні з них вимагали визнати роботу профільних міністерств Кабміну незадовільною, а інші — недостатньою. Врешті-решт, парламентарії схвалили постанову, внісши низку поправок до її проекту та дійшовши згоди, що уряд недостатньо приділяв уваги природно-заповідному фонду держави, охороні її культурної спадщини.
Аж ніяк не у всіх законопроектів, які розглядали на вечірньому засіданні, було достатньо прихильників серед народних депутатів. Так, вони відхилили запропоновані урядом зміни до Закону «Про споживчу кооперацію», вбачаючи в них погіршення законодавчої бази, обмеження прав рядових членів «Укрспоживспілки».
Всього лише кількох голосів не вистачило для внесення змін до деяких законів стосовно створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон і запровадження спеціальних режимів інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку. За це рішення проголосувало 205 депутатів. І даремно Віктор Пинзеник закликав своїх колег прийняти запропонований законопроект у першому читанні. «Вільні економічні зони — дірки в держбюджеті», — наголосила голова спеціальної контрольної Комісії Верховної Ради з питань приватизації Валентина Семенюк. «Ми втрачаємо мільярди гривень!.. Припинити розкрадання!..» —підтримали її Юрій Кармазін та інші парламентарії.
Багато зауважень у депутатів викликав і внесений урядом проект змін до закону про судоустрій. Перенесення «на потім» утворення Апеляційного і Касаційного судів (до 1 квітня 2003 року), формування системи адміністративних судів (протягом трьох років, розпочинаючи з 1 січня наступного) підтримали лише 97 народних обранців. Того вечора депутати відхилили ще кілька законопроектів.
Натомість схвалено внесення змін до законів «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (відносно працівників льотного складу) та «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». Внесенням змін до Закону «Про статус народного депутата України», а також до статті 22 Бюджетного кодексу парламентарії подбали про забезпечення службовими житловими приміщеннями, включивши до переліку головних розпорядників бюджетних коштів кілька академій. Прийнято також за основу і закон про електронний цифровий підпис.
Верховна Рада повторно розглянула кілька законів з пропозиціями Президента України. Усі його пропозиції було відхилено, але й подолати вето парламент не зміг.
Ратифікувавши низку договорів, конвенцій та угод (зокрема Угоду про безпеку між урядом України і Організацією Північноатлантичного Договору), депутати до завершення вечірнього засідання за скороченою процедурою схвалили в першому читанні ще п’ять законопроектів.
Анатолій БЕНЬ, Олександр АБЛІЦОВ.