ЗАЯВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з приводу річниці трагічних подій 11 вересня 2001 року у США
Рік, що минув з часу трагічних подій 11 вересня 2001 року у Сполучених Штатах Америки, не вгамував гнів і обурення людства злочинними діями терористів, біль і гіркоту втрати тисяч ні в чому не винних людей, які загинули у літаках, хмарочосах Всесвітнього торгового центру Нью-Йорка й офісах Пентагона. Вшановуючи їх світлу пам’ять, ми ще й ще раз висловлюємо глибоке співчуття рідним і близьким загиблих.
Минулорічна трагедія багато чого мала навчити людство. Вона передовсім показала, що ні фінансова та економічна могутність, ні володіння безпрецедентним за своїми масштабами арсеналом сучасної зброї не гарантують безпеки навіть наймогутнішій державі світу. Стало ще очевиднішим, що подолати міжнародний тероризм, релігійний екстремізм людство може тільки спільними, об’єднаними зусиллями.
Усвідомленням цього стало створення антитерористичної коаліції, до складу якої увійшли десятки держав. Чільне місце в ній посідає Україна, найвищими цілями зовнішньої політики якої є зміцнення міжнародного миру і безпеки, підтримання мирного, рівноправного і взаємовигідного співробітництва з членами світового співтовариства відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.
Верховна Рада України надає винятково важливого значення тому, щоб досвід функціонування антитерористичної коаліції було повною мірою використано для зміцнення співпраці членів світової спільноти у подоланні таких глобальних загроз, як поглиблення соціальної прірви між кількома найбагатшими і більшістю менш розвинених країн та країн з перехідною економікою, катастрофічне зубожіння сотень мільйонів людей, поширення наркоманії, інфекційних хвороб, корупції і організованої злочинності, вичерпання водних та інших природних ресурсів, забруднення атмосфери, небезпечне накопичення ядерної, хімічної та іншої зброї масового знищення, прагнення до гегемонізму і диктату в міжнародних відносинах, намагання використати об’єктивні процеси глобалізації та інтернаціоналізації в інтересах тільки однієї чи будь-якої групи держав.
Згуртувавшись, людство здатне забезпечити збереження довкілля, біорізноманіття, прискорення економічного і соціального зростання кожного члена світової співдружності. Ми послідовно виступаємо за зростання ролі Організації Об’єднаних Націй у вирішенні світових проблем, за неухильне дотримання вимог Статуту ООН під час врегулювання будь-яких конфліктних ситуацій і відвернення загрози миру й безпеці народів.
В українському суспільстві викликали інтерес документи Всесвітнього саміту зі сталого розвитку, який нещодавно відбувся в Йоганнесбурзі. Своїми безпрецедентними рішеннями — добровільною відмовою від третього за потужністю арсеналу ядерної зброї і закриттям Чорнобильської атомної електростанції —Україна, опинившись фактично наодинці з цими дуже непростими проблемами, продемонструвала усьому світові відданість справі миру і міжнародної безпеки, вірність своїм зобов’язанням перед людством. На жаль, ці благородні кроки не стали загальнопоширеним прикладом для наслідування.
Осмислюючи уроки вересневої трагедії минулого року, ми вважаємо своїм обов’язком цією Заявою привернути увагу світової громадськості і закликати всі держави світової спільноти до солідарності і примноження зусиль у подоланні глобальних викликів, що стоять перед людством у XXІ столітті.