Голова Нацбанку Володимир Стельмах заявив, що валютний курс, на який спирається урядовий проект бюджету на 2003 рік, для нього став несподіванкою.

Похмурий, я сказав би, навіть роздратований вигляд голови Нацбанку Володимира Стельмаха, котрий постав перед представниками ЗМІ у вівторок, спантеличував: чому це раптом?!

Курси валют, які Нацбанк встановлює останній місяць і, зокрема вчорашній (100 доларів коштували 532,93 грн.), свідчать про цілковитий штиль на ринку. Цей факт, до речі, дуже тішить мого сусіда, який виплачує кредит за «Таврію». А разом з ним і мільйони громадян, яких наші уряди привчили все оцінювати в американській валюті.

Хтозна, на скільки Нацбанк узяв для себе орієнтир у 5,33, але таку ціну він здатен невимушено утримати до кінця року. Золотовалютні резерви давно перевищують 3 млрд. доларів, до аналогічного показника, за прогнозом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, на кінець року наблизиться і позитивне сальдо торговельного балансу країни. Експортери, попри те, що держава часто-густо їм не повертає борги, таки самовіддано працюють на неї. Радіти банкіру треба, а він, як хмара.

— Я не розумію, чому, але Міністерство фінансів не визнало за потрібне познайомити Нацбанк з урядовим проектом бюджету на 2003 рік, — сказав Володимир Стельмах, і присутні відчули, як це було непросто.

Усе, що казав далі — то було тлом, на якому стояв цей приголомшливий факт. Виявилося, що Рада Нацбанку щойно узгодила макроекономічні прогнози і схвалила головні засади грошово-кредитної політики на 2003 рік. Зокрема, врахувавши побажання Прем’єр-міністра, щоб доходна частина бюджету не залежала від зовнішніх запозичень або доходів від приватизації. Рівень річної інфляції, згідно з цими засадами, не перевищує 7 відсотків, середній курс — 5,48 грн. за американський долар.

Кому, скажіть, могло спасти на думку, що міністерський проект бюджету на наступний рік прораховували за більш низьким валютним курсом — 5,57 грн. за американський долар! Та нікому, бо тоді треба змиритися з тим, що за курсову політику і вартість національної грошової одиниці відповідає Міністерство фінансів, а не Нацбанк. А ще запідозрити Мінфін у спробі розв`язувати бюджетні проблеми за рахунок інфляції.

Заява головного банкіра країни свідчить про запеклий характер дискусії з бородою про дефіцит грошей в обігу. Її теперішній сплеск значною мірою спровокував цьогорічний обвал цін на зернових ринках і затримку з валютною виручкою. Але це привід поговорити, а не панікувати. Дуже влучно з цього приводу нещодавно висловився керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький: «В Україні немає проблем з дефіцитом грошей, а є проблема профіциту ризику для комерційних банків, що вкладають кошти в реальний сектор економіки». У бюджету також профіцит проблем. І їх не поменшає, доки одне відомство, розв’язуючи їх, протистоятиме іншому.