Дата пуску — 2004 рік

Після зняття вето Верховної Ради України на добудову другого енергоблока Хмельницької атомної електростанції уряд оприлюднював кілька разів нові терміни завершення будівництва. Йшлося навіть про те, що Чорнобильську АЕС закриють лише після пуску другого енергоблока ХАЕС, добудову якого мала взяти на себе світова спільнота. Та і цього разу все сталося так само, як і з нашим ядерним «самороздяганням» — як тільки ЧАЕС закрили, гроші на ХАЕС світові банки не дали. Тепер уряд за підтримки РФ намагається завершити будівництво.
Новий президент НАК «Енергоатом» Сергій Тулуб та новопризначений генеральний директор ХАЕС Олександр Смишляєв днями заявили, що пуск другого енергоблока заплановано на 2004 рік. Для цього на добудову Кабмін щоденно спрямовує 720 тисяч гривень цільових коштів. Щоправда, це крапля в морі із 7 млрд. гривень, які заборгував енергоринок «Енергоатому».
Множаться послідовники
Після трагічної загибелі хмельницького міського голови Михайла Чекмана, який за десять років став одним з кращих керівників органів місцевого самоврядування в Україні, в обласному центрі розгорнулися поки що приховані передвиборні баталії. Афіші, газетні шпальти зарясніли ювілейними датами, доброчинними акціями тощо.
Знаючи велику повагу хмельниччан до покійного голови, майбутні претенденти починають себе приписувати до однодумців і навіть друзів Чекмана, заявляти, що у вирішенні тієї чи іншої справи у місті неабиякий внесок вніс і він, завтрашній кандидат на пост міського голови. Хоча насправді — він не тільки ненавидів Чекмана, а й відверто вів опозиційний курс. За підрахунками місцевих журналістів, таких «послідовників» сьогодні вже більш як два десятки. А загалом передбачають, що за крісло міського голови розпочнуть боротьбу майже півсотні «вірних слуг електорату».
Податківці — перші
Після суверенізації України, суверенніше почали поводитися і структури влади на місцях. Особливо жорсткий контроль був на вхідних дверях у приміщеннях силових структур. Повз вартових важко пройти навіть журналістам.
Першою на пом`якшення пропускного режиму пішла обласна податкова адміністрація. З вересня на першому поверсі ДПА досвідчені податківці надаватимуть консультації і юридичним, і фізичним особам. А тим, хто захоче поспілкуватися з керівниками ОДПА, встановлено конкретні дні. Скажімо, голова обласної адміністрації Володимир Король прийматиме люд щопонеділка. За телефоном 007 можна буде також отримати вичерпну інформацію. Такі телефонні консультації вже запроваджено у Хмельницькому і Кам`янці-Подільському.
Ювілеєм — по злиднях
Керівний бомонд краю готується 22 вересня достойно відзначити 65-річчя від дня утворення Хмельницької області. І до цієї аж ніяк не круглої дати мріє отримати з рук Президента якогось презента. І це зрозуміло, як і галасливу ефірну тріскотню та помпезний шелест газетних сторінок під крикливими рубриками «До 65-річчя області».
А між тим, Хмельницька область на карті Української РСР з`явилася не у 1937 році, а у 1954-му. До того часу вона іменувалася Кам`янець-Подільською. Як свідчить «Історія міст і сіл УРСР», К., 1971, стор. 18 в абзаці 5-му: «23 квітня 1793 року, після возз’єднання Правобережної України з Лівобережною у складі Росії, було утворено Ізяславське і Брацлавське намісництва та Кам’янецьку область»...
Отже, обласному поділу навесні наступного року мало б виповнитися 210 років. Але це треба було б ще чекати більше півроку. А раптом за цей час Президент вирішить впровадити хрущовську реформу? І тоді «область» як територіальна одиниця припинить своє існування. А до святкування 210 років від дня створення Подільської губернії треба ще чекати, як свідчить уже згадувана «Історія...» ще кілька років. От і вирішили під завісу старого адмінподілу грюкнути ювілеєм. Замість того, щоб усі свої зусилля скерувати, аби край не був серед найбідніших.