«Олександр Чалий домовлявся про вступ України до Євразійського економічного співтовариства», — така була реакція деяких ЗМІ на візит держсекретаря МЗС з питань євроінтеграції до Москви і його переговори з генсеком згаданої організації Григорієм Рапотою. «Новина» вочевидь мала смажений запах. Та водночас була цілком природною — через хронічну відсутність чітко визначеної позиції вищого українського керівництва у питаннях співпраці з ЄвразЕС, або й відповідні суперечливі заяви. То які перспективи відносин України та ЄвразЕС і що насправді робив у Москві Олександр ЧАЛИЙ — про це розповів «ГУ» він сам:

— Позиція України щодо ЄвразЕС чітко визначена. Ми не можемо не співпрацювати з цією організацією — хай і новою, але, безперечно, перспективною, яка буде міцним економічним гравцем на євразійському просторі. Та найприйнятнішою для нас формою співробітництва є статус спостерігача. По-перше, він дає можливість відстежувати розвиток ЄвразЕС у тих аспектах, що зачіпають національні інтереси України. Наприклад, 20 вересня відбудеться чергове засідання керівних органів ЄвразЕС. На ньому обговорюватимуть питання експортно-імпортних відносин з країнами — учасницями СНД, але не членами ЄвразЕС. Нам, зрозуміло, це цікаво, і українські представники там будуть. По-друге, як спостерігачі ми маємо в ЄвразЕС право виступу. Тобто не можемо голосувати з того чи іншого питання, але можемо висловити свою точку зору, щоб впливати на кінцеві рішення.

Інакше кажучи,ЄвразЕС — економічна реальність, з якою можна й треба співпрацювати, але це не повинно стати на заваді нашої євроінтеграції. Бо цілком зрозуміло, що вступ до ЄвразЕС, одним з основоположних елементів якого є митний союз, унеможливлює продовження євроінтеграційного курсу. А що стосується вільної торгівлі, обміну інформацією, то тут співробітництво може бути можливим або й доцільним, бо ми мусимо захищати і розвивати власні національні економічні інтереси.

Нині обмірковуємо різноманітні форми співробітництва. На останніх переговорах прем’єри України й Росії домовилися, що українська сторона сформує перелік питань, які вона вважає істотними для розвитку співпраці з ЄвразЕС. Саме цьому і була присвячена моя зустріч у Москві з паном Рапотою. А питання українського членства, звісно ж, не обговорювали. Бо є чітка державна позиція — ми не маємо наміру туди вступати.

P. S. Приємно чути таку логічну аргументацію. Проте під час відвідин МЗС автор був дещо здивований: у зовнішньополітичному відомстві, відразу біля входу, безплатно розповсюджували газету «Киевский телеграф». Пікантність ситуації полягає в тому, що це — друкований орган політичної сили, яка є натхненником сумнозвісного гасла-евфемізму «До Європи — разом з Росією!» та прихильником вступу України до ЄвразЕС. Що б означало розповсюдження її газети у стінах зовнішньополітичного відомства?