Міжнародні єврейські організації рішуче засудили відому компанію з виробництва спортодягу «Умбро» за випуск кросівок «Циклон».
Як повідомляє ІТАР-ТАКС, Центр Симона Візенталя мотивував свою різку реакцію на появу нового товару тим, що його назва нагадує про газ, який нацисти використовували в газових камерах, знищивши мільйони євреїв. І зажадав... негайного вилучення товару з продажу, а також проведення розслідування та публічного вибачення за те, що сталося. Кросівки, за його словами, служать «заохоченням для неонацистів і скінхедів».
Відповідаючи на критику єврейських організацій, представник «Умбро» Нік Крук висловив жаль з цього приводу. Він пояснив, що така назва не з’явиться на самому спортивному взутті, а використовуватиметься лише в рекламній кампанії. Проте рекламну назву у Великій Британії вже змінили і мають намір зробити це в деяких інших країнах.
Поки що невідомо, чи виступлять єврейські організації з пропозицією підкоригувати словник гідрометеорологів (у ньому циклони з антициклонами — звичайна річ). Але, мабуть, їх цікавою логікою зможуть скористатися й інші народи. Японці, наприклад, мають право оскаржити назву дитячої молочної каші «Малюк» — адже саме так ласкаво американці називали свою атомну бомбу, скинуту на Хіросіму.