«Голос України» читаю більше семи років. З особливою цікавістю — «Сім’ю», бо й сам — батько маленької дитини. А пишу вам уперше, тому що хочу розповісти про ті проблеми, з якими стикається практично будь-яка молода родина з дитиною. Особливий акцент зроблю на фінансовий бік. Адже всі спроби покращити демографічну ситуацію в країні неефективні через матеріальну неспроможність батьків. Отже, деякі цифри, які відображають, у що обходиться родині народження й утримання дитини протягом першого року життя.

Період вагітності не потребує особливих витрат, за умови, що він минає нормально. (З чим ми зовсім не згодні, адже здоров’я майбутнього малюка закладається саме у цей період і повноцінне харчування та якісне медобслуговування майбутній мамі вкрай необхідні. — Ред.) Можливі витрати у межах 50—200 грн. на УЗІ, аналізи, презенти лікарям.

Витрати різко збільшуються ближче до пологів. Офіційно пологи безкоштовні, але без подарунків лікарям не обійтися. Пологи за місцем проживання — 150—200 грн. (100 на «підношення» й 50—100 на медикаменти та харчування породіллі). Витрати на пологи в обраному вами медзакладі достатнього рівня можуть становити від 300 до 500 дол. залежно від складності процесу. Присутність батька при пологах — ще 500 грн.

На 5—7-й день, коли все благополучно, дитину й матір виписують додому. Вдома їх уже мають чекати: ліжечко (600—1500 грн.), дитячий візок (350—1000), набір одягу, постільної білизни та різного причандалля (300—400).

Чудово, коли в матері є молоко і його вистачає дитині. Інакше потрібно підгодовувати (10—45 грн. упаковка, 80—180 на міс.). Витрати на памперси — 10—25 грн. упаковка, 100—200 — на міс.

Дитина росте, їй потрібен новий одяг (у середньому на 50 грн. на міс.) й іграшки (на 20—40 грн. на міс.). Десь до 8—9 місяців малюку знадобиться манеж (250 грн.) і стільчик зі столиком (150—200). Крім того, з 3—4 місяців до раціону додають соки й пюре (40 грн.), каші (60), продукти молочної кухні (35—50 грн. на міс.).

Звичайно ж, своє чадо кортить час від часу фотографувати (25 грн. на міс.), записувати на відеокамеру (від 80 грн. за 1 сеанс запису, якщо немає своєї відеокамери).

Підіб’ємо підсумки. У перший рік життя «маленьке щастя» вилучає з сімейного бюджету близько 5500 грн. Причому, я пропускаю додаткові витрати, адже родина, крім того, витрачається на їжу, комунальні послуги тощо. З трьох осіб звичайно працює лише батько. Мати-декретниця одержує 45 грн. на міс., одноразова допомога на дитину — 300 грн. Таким чином, батько — єдине джерело поповнення родинного бюджету — має заробляти мінімум 1500 грн. на місяць. А чи багато чоловіків одержують таку зарплатню в Україні? Ось де, на мій погляд, наріжний камінь демографічного питання.

І наостанок. Це — мінімальні ціни для Києва. При середній зарплаті по Україні у 300 з гачком грн. молоді подружжя не поспішають заводити дітей. Крім того, більшість родин нині насилу тягне одну дитину, а для підтримки чисельності населення у країні треба не менш двох дітей у родині. Як результат, населення України невпинно скорочується.

Я написав цю нехитру арифметику для того, щоб Кабінет Міністрів звернув увагу на проблеми молодих сімей. Один з виходів із становища — виконання ст. 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності й витратами, зумовленими народженням і похованням». Згідно з цією статтею, розмір щомісячної допомоги з догляду за дитиною до трьох років має бути не нижчий розміру прожиткового мінімуму. Адже тільки розумна демографічна політика держави здатна зупинити тотальне вимирання її населення.

Київ.