Шахтарські міста Красноармійськ, Димитров, Добропілля, Родинське, а також Добропільський район віднедавна стали ближчими одне до одного — і не лише географічно. У Красноармійську відбувся перший регіональний форум «Міста — побратими і партнери», де керівники міст і району підписали спільну заяву. А яскравим втіленням нової політики партнерських відносин стало спільне відзначення двох особливо шанованих у краї свят — Дня незалежності України та Дня шахтаря. І святкові заходи, і акції братання міст відбулися за ініціативи і під патронатом народного депутата України Леоніда БАЙСАРОВА і за підтримки Красноармійської міської організації Партії регіонів.

Пов’язані однією метою

«Що не під силу одному, зробимо разом» — це гасло стало лейтмотивом першого регіонального форуму «Міста — побратими і партнери», який проходив у Палаці культури ВАТ «Вугільна компанія «Шахта «Красноармійська-Західна №1». Ідея об’єднати зусилля для поліпшення життя виборців, для виконання їхніх наказів належить Леонідові Володимировичу. Здавалося, саме життя звеліло сусідам розв’язувати проблеми, що накопичилися, спільно. Але тільки тепер з’явилися підстави говорити про масштабне, справжнє співробітництво. І символічно, що таке братання відбулося напередодні Дня незалежності України — свята, яке було б неможливе без злагоди і взаємної підтримки в суспільстві.

У просторому залі Палацу культури зібралися керівники-господарники, представники громадських організацій, політичні лідери, передовики виробництва, ветерани і молодь. Девізом зустрічі стали слова: «Через споріднення міст до стабільного соціально-економічного розвитку. Що не під силу одному, зробимо разом».

— Сама історія, минуле й сьогодення наших міст зумовлюють потребу єднання, встановлення побратимських і партнерських відносин, котрі були започатковані ще в минулому столітті, — заявив Леонід Байсаров. — Всі наші міста дуже подібні. У нас і інтереси ті самі, й проблеми. Звичайно, кожний розв’язує їх по-різному, а в когось і підхід дещо інакший. Але щось можемо запозичити одне в одного. З метою формування програми партнерських відносин між нашими містами треба, як на мене, створити громадську регіональну раду, до складу якої увійдуть депутати міських і обласної рад, мери міст, керівники-господарники. Головні зусилля слід зосередити на забезпеченні сприятливих умов життя людини, розвитку виробничої, соціальної та інженерної інфраструктури, раціональному природокористуванні та збереженні історико-культурної спадщини.

На думку народного депутата, співробітництво можливе буквально в усіх сферах життя. Передусім ідеться про досвід реорганізації та вдосконалення системи управління, територіального планування та регіонального розвитку. Життєво необхідною є взаємодія в питаннях охорони довкілля, забезпечення ефективного енергокористування, водопостачання, транспорту. Є чого повчитися одне в одного в галузях соціальної політики, зайнятості населення, охорони здоров’я. Нарешті, корисним буде встановлення особистісних і гуманітарних зв’язків, обмін і співробітництво між школами молодіжними, спортивними, культурними організаціями.

Досвід плюс «свіжий погляд»

...Урочистий і хвилюючий момент: на сцену піднімаються представники міст, здіймаючи руки у символічному братанні. За задумом організаторів форуму церемонія братання відбувалася в кількох номінаціях: «Трудова доблесть», «Жінка — опора держави», «Надія», «Молодість Донбасу». Перша з номінацій вивела на сцену відомих у регіоні трудівників: бригадира гірників очисного вибою дільниці № 7 шахти «Красноармійська-Західна № 1» Олександра Ляшка, бригадира прохідників шахти «Добропільська» державної холдингової компанії «Добропіллявугілля» Володимира Литвинова, гірника очисного вибою шахти імені Стаханова виробничого об’єднання «Красноармійськвугілля» Сергія Кочегарова, бригадира гірників очисного вибою дільниці № 6 шахти «Краснолиманська» Михайла Гордовенка, механізатора ТОВ «Відродження» Володимира Шматлія.

Втім, не менш привабливий вигляд мали і юні таланти, і перспективна молодь, і представниці прекрасної, та аж ніяк не слабкої статі.

Про пріоритетні напрями розвитку міст, про потребу обміну досвідом говорили міські голови Микола Приймаченко (Красноармійськ), Віктор Дерипаско (Добропілля), Віталій Ключка (Димитров), Василь Іов (Родинське) та глава Добропільської райдержадміністрації Валерій Ровний. Цікаво, що двоє з міських голів мають досвід роботи з минулого скликання, а решту їхніх колег обрано на посаду цього року. Тож поєднання досвіду і «свіжого погляду» обіцяє бути успішним. Керівники міст і району підписали заяву форуму, у якій закликали співгромадян розвивати і двосторонні, і багатосторонні відносини співробітництва, взаємної підтримки і поширення кращого досвіду. Кульмінацією форуму став момент, коли весь зал, від першого до останнього ряду, зімкнув руки і здійняв їх у єдиному пориві: «Ми разом!»

Від серця до серця

Форум міст-побратимів — лише частина великої програми, розробленої і проведеної під патронатом народного депутата України Леоніда Байсарова. Цими днями в окрузі було проведено свято для ветеранів шахтарської праці, доброчинну акцію для дітей округу, концерт шахтарської пісні, спортивні змагання, молодіжний форум. І за традицією господарями урочистостей стали по черзі всі міста округу.

Свято ветеранів шахтарської праці вирішили провести «у форматі» колишньої передачі «Від усього серця»: гості розташувалися за накритими столиками, а розповіді ведучих повертали до подій не такої вже й далекої минувшини. Багато хто з учасників був розчулений до сліз: звичайне людське співчуття, розуміння того, що ти потрібний, для цих людей просто необхідні. П’ятеро шахтарів-інвалідів отримали від імені народного депутата України автомобілі, а всі запрошені — продуктові набори від доброчинного фонду «Надія», президентом якого є Леонід Байсаров.

Не менш яскравим став регіональний молодіжний форум «Перспективи професійного зростання молодих фахівців», який дав підстави говорити про нове покоління молодих спеціалістів, політиків і керівників. Приміром, головний інженер шахти «Красноармійська-Західна № 1» Анатолій Демченко, який виступив на форумі, не так давно вийшов із «комсомольського віку» і за час роботи на вугільному підприємстві встиг пройти всі щаблі кар’єри. Адже ця шахта прославилася своєю увагою до молодих кадрів: на кожного новачка складають так звану «кар’єрограму» — програму професійного і службового зростання. А в державній холдинговій компанії «Добропіллявугілля» відповідальну посаду заступника головного механіка довірили молодому Миколі Котову. Є в кого повчитися, на кого орієнтуватися.

Справжнім подарунком для мешканців регіону стали організовані у рамках свята вистави Донецького обласного музично-драматичного театру імені Артема «Енеїда» і «Наталка Полтавка», виступ художніх колективів установ соціальної сфери шахти «Красноармійська Західна № 1», святкові концерти для трудівників вугільних підприємств, проведення змагань зі спортивної аеробіки й фітнесу, футболу та силових видів спорту. Різноманітною була й «молодіжна» частина програми: від інтелектуального рингу і психологічного тренингу до відкриття сезону в дискотеці та акції «Молодь — за здоровий спосіб життя». Фінальною крапкою, точніше знаком оклику, стали виступи кінного театру запорізького козацтва і концерт за участю популярного співака і композитора Олега Газманова.

Свято позаду. А далі?

— У нас попереду робота повсякденна, скрупульозна, — сказав Леонід Байсаров. — Кажуть, хто не дивиться вперед, залишається позаду. Ми повинні йти вперед, і наші зусилля спрямовані, зрештою, на проведення в нашому регіоні соціально сильної політики — із забезпеченням гідного рівня життя краян, поліпшенням охорони здоров’я, подальшим розвитком освіти і науки. Для виконання цього завдання маємо мудрість, практичний досвід, молодість та енергію керівників міських та районної адміністрацій, мислячу інтелігенцію, чудових керівників-промисловців, перспективну і здібну молодь. Певен, через споріднення міст ми прийдемо до стабільного соціально-економічного розвитку регіону.

Однією з перших спільних акцій міст-побратимів стало вручення від імені народного депутата нових автомобілів «швидкої допомоги» Добропільській та Красноармійській центральним районним лікарням. Ділові та урочисті події, що відбулися в окрузі, переконують: ідеться не про одноразовий захід, приурочений до виборів чи свята, а про послідовне виконання спільної програми. Програми, в якій роботи вистачить усім: і народним обранцям, і звичайним громадянам.

Про почуття колективізму гірників складають легенди. У шахтарському краї віддавна було прийнято працювати пліч-о-пліч, відпочивати в колі товаришів, ділити на всіх і радість, і горе. Завдяки ініціативі народного депутата України Леоніда Байсарова традиції співробітництва набирають нових форм, а багаторічні добросусідські стосунки перетворюються на відносини рівноправних партнерів. І ці зміни на краще виборці вже встигли відчути.