Голова ради Нацбанку України Анатолій Гальчинський вважає некоректною постановку питання про можливість виходу зі складної ситуації із виконання державного бюджету за рахунок керованого збільшення інфляції і грошової емісії Нацбанку.
В інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» А. Гальчинський зазначив, що таку можливість вбачає народний депутат Віктор Капустін («Голос України» за 29 серпня, № 156).
А. Гальчинський підкреслив, що рада НБУ, якій Конституцією і законом про Нацбанк України надано ексклюзивне право вирішувати весь комплекс питань, що стосуються грошово-кредитної політики, зокрема й емісії, цю проблему не розглядав.
«Я переконаний, — наголосив А. Гальчинський, — що рада НБУ в жодному разі не погодиться на відповідні зміни у грошово-кредитній політиці. Лінія на максимальну стабілізацію національної грошової одиниці залишатиметься незмінною. Народний депутат має знати, що НБУ не несе відповідальності за бюджет. НБУ — незалежна структура. За бюджет відповідає уряд. Повернення до часів емісійного покриття дефіциту бюджету може спричинити катастрофічні економічні наслідки».