Варшава, яка свого часу пообіцяла після вступу до ЄС «пробити» для Калінінграда особливий статус, схвалила сміливу ініціативу російського президента про запровадження безвізового режиму між Росією і ЄС. Про таку новину перший дізнався голова верхньої палати російського парламенту Сергій Миронов, котрий минулого тижня побував з офіційним візитом у Києві і, відсвяткувавши тут День незалежності, вирушив до Варшави. Під час зустрічі з Мироновим  Александр Квасневський висловився про нову ініціативу Путіна так: «Це підхід XXІ століття».
Утім, країни Євросоюзу консервативніші у своїх підходах до візової політики. Швеція уже заявила про те, що не вважає за доцільне вводити взаємний безвізовий режим між Росією та ЄС і розглядати це як єдино можливий варіант розв’язання калінінградської проблеми.
Реакцію українського МЗС на цю ініціативу Путіна кореспонденту «ГУ» дізнатися не вдалося. Але й так зрозуміло, що йдеться про досить віддалену перспективу. Адже щоб безвізовий в’їзд до Шенгенської зони став для росіян реальністю, потрібно щонайменше побудувати по-європейському міцний кордон між Росією та її сусідами. У тому числі й Україною. А тут ще є багато невирішених питань...