На міжнародному фестивалі «Молоді голоси друзів» у Сочі дует під промовистою назвою «Зефір у шоколаді» — українська білявочка Мілена Вишневська і не менш український, хоч і «шоколадний», Назар Щегельський — завоював симпатії усіх учасників конкурсу ще до початку змагань юних співаків. А з першої ноти було взято в полон і зал.
У своїх нібито й недитячих темах залицяння «Зефір» видавався то романтичним, то кумедним, то інтригуючим. Особливо вписалася в сочинський настрій пісня «Морячка», яка завдяки Мілені та Назарові пережила друге після однойменного фільму народження. За кілька днів вірмени та якути, грузини й осетини, росіяни і дагестанці — всі співали «Ти ж мене підманула», з усіх сил наслідуючи манеру темпераментного Назара.
Звідки взявся цей оригінальний дует? Задум звести в одне творче ціле належить учительці музики з 16-річним стажем, викладачці кам’янець-подільської школи мистецтв № 1 Любові Мартинюк. Багато хто дорікає їй, що діти співають «недитячі» твори. Дехто прагне виловити фальшиву нотку, але жоден не заперечує, що театр пісні Любові Мартинюк для дітей має велику притягальну силу. Сюди їдуть з протилежного кінця міста, із сіл.
Статичне виконання не в стилі Любові Мартинюк. Хоча вона і створила класичний дитячий зразковий хор «Дивоцвіт». А фундамент музичних та вокальних умілостей вихованців будує на основі класики й народного мистецтва. Бльше руху, розкутості — такий у Люби вимір. Тут із хореографом Лілією Пашинською вони однодумці. Бо для дітей це добра можливість порухатися після уроків у школі. На те вони й діти.
За нинішньої матеріальної скрути багатьом сім’ям вести свою дитину мистецькою стежиною нелегко. Мілені пощастило. Її мама, директорка ресторану та кафе, які мають ім’я її доньки, дбає про костюми, виїзди не тільки власної дитини. Вона допомагає і Назарові, підтримує Любов Мартинюк, дітей із бідніших родин.
Поїздку «Зефіру» до Сочі фінансувала міська рада, визнавши в такий спосіб досягнення десятилітніх артистів. Адже дует переміг у трьох міжнародних конкурсах — у Вільнюсі, Симеїзі, Сочі. Тепер «Зефір» запрошено на програму «Ранкова зірка». Тим часом «зефірчики» найбільше мріють про концерт у рідному місті. А Любов Василівна, яку ще називають генеральшею (бачте, двічі на рік на морі буває!), найбільше мріє про власний дах для дитячого театру пісні.
Хмельницька область.