«Відійди, і запах відійде разом із тобою», — казав колись Жванецький. Чомусь його слова найчастіше згадуєш у громадському транспорті, електричці чи потягу... А подеколи й на роботі, коли поруч тебе сидить людина, котра розливає навколо «предивні пахощі»...

А от мешканці Сполученого Королівства пахнуть краще за решту європейців — про це свідчать підсумки проведеного в Європі дослідження. Виявляється, 93 відсотки жінок і 88 відсотків чоловіків у Великій Британії послуговуються дезодорантами, а отже, чудово пахнуть. До цього додала б, що перед тим, як застосовувати дезодоранти, вони ще й миються! І жодної тут іронії. Сама на власні очі бачила, як дама, котра тижнями носить на роботу ту саму кофтинку і нарікає на відсутність удома гарячої води, поливала себе дорожезним німецьким дезиком. Але ж «німець» у гримучій суміші з природним кислим запахом поту...

І якщо британці, залучаючи численні власні чи сусідські засоби гігієни, ведуть перед у всій Європі, то замикають список європейців, які приділяють велику увагу особистій гігієні й запаху поту, італійці і... французи. Так-так, законодавці косметичної моди, пардон, смердять.

Цікаво, що дослідження, про яке ми розповіли, було проведено після того, як мер одного з міст на півдні Франції заявив, що «втомився від туристів з Великої Британії, від яких смердить потом». Не інакше, як саме до його міста приїздять оті сім відсотків англійок і 12 відсотків англійців, які, за результатами дослідження, дезодорантами послуговуватися поки що не навчилися.

Втім, нам немає сенсу втручатися у пітні розбірки між сусідами. Треба просто все тихенько мотати на вус і боротьбу з неприємними запахами навколо розпочати з себе. Вранішній душ з милом і застосування навіть найдешевшого вітчизняного дезодоранта дадуть змогу вашому оточенню, принаймні в першу половину дня, дихати на повні груди.