Нещодавно побачила світ «Історія туризму в Україні» столичного видавництва «Вища школа». У передмові видання зазначено, що книга стала «давно очікуваною подією в житті українського суспільства». Адже, по суті, вітчизняне туризмознавство почало формуватися з набуттям незалежності держави.
«Історію» рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. З «Історії» дізнаємося, що першою жінкою-мандрівницею давньої України можна вважати княгиню Ольги, яка не тільки об’їхала всю територію Київської Русі, а й побувала в гостях у візантійського імператора в Константинополі. Першим паломником, який двічі ходив на Схід, був святий Антоній, засновник Києво-Печерського монастиря. Пізніше особливе місце в розвитку туризму посіли всесвітньо відомі мандрівники Василь Барський, «ходяча академія» Григорій Сковорода, дослідник і етнограф Микола Миклухо-Маклай та інші співвітчизники.
Авторський тандем — ректор Київського університету туризму, економіки і права, професор Російської міжнародної академії туризму Володимир Федорченко та історик Тетяна Дьорова.
Іван ВАЛЬКО,професор, доктор філософських наук.