Прошу роз’яснити порядок визначення спільно нажитого майна, яке підлягає розділу між подружжям у разі розлучення.
Маргарита ДЕМИДОВА.
Харків.
Згідно зі статтею 22 Кодексу законів про шлюб та сім’ю України майно, нажите подружжям за час шлюбу, є його спільною сумісною власністю. Кожен із подружжя має рівні права володіння, користування і розпорядження цим майном. Навіть коли один з них був зайнятий веденням домашнього господарства, доглядом за дітьми або з інших поважних причин не мав самостійного заробітку.
До майна, нажитого під час шлюбу, належать прибутки кожного подружжя від трудової, підприємницької діяльності і результатів інтелектуальної діяльності, отримані ними пенсії, а також інші грошові виплати, що не мають спеціального цільового призначення, придбані за рахунок загальних прибутків подружжя рухомі і нерухомі речі, цінні папери, паї, внески, частки в капіталі, внесені в кредитні установи або інші комерційні організації, і будь-яке майно, нажите подружжям в період шлюбу незалежно від того, на чиє ім’я воно придбане або ким з подружжя внесено грошові кошти. Все вказане вище майно підлягає розділу.
Не підлягає розподілу майно, яке належало кожному з подружжя до одруження, а також одержане ним під час шлюбу в дар або в порядку успадкування. Роздільним майном кожного з подружжя є також речі індивідуального користування (одяг, взуття тощо), навіть якщо вони і були придбані під час шлюбу за рахунок спільних коштів подружжя, за винятком коштовностей та предметів розкоші.