Навчально-пізнавальну стежку «Хресна дорога «До Невицького замку» спорудили й освятили з ініціативи директора держпідприємства «Ужліс» Івана Костіва.

На урочистості зібралися понад сотня вірян з Ужгорода, Кам’яниці, Невицького та інших сусідніх сіл, греко-католицькі священики на чолі з деканом Ужгородського району отцем Сергієм, щоб у час Великого посту погожого весняного дня освятити цю гірську дорогу, схожу на Голгофу, де Ісус Христос прийняв мученицьку смерть, щоб врятувати і дарувати безсмертя душам роду людського.
— Тут обабіч шляху, який веде крутосхилами густого лісу вгору до старовинного й легендарного Невицького замку, встановлено 15 хрестів, що оповідають про страсті Ісуса — від розп’яття до воскресіння; і 8 інформаційних знаків про ліс і тутешню природу, — каже ініціатор дійства, керівник «Ужлісу» Іван Костів. — Розпочинаємо роботи в лісі із подякою Творцю за всі дари і ласку, які Господь посилає людині.
Школярі, студенти-археологи, численні туристи, які навідуються до замку щодня й будь-якої пори року, зможуть прочитати філософський віршик: «Зупинися, подорожній, на одну хвилину,/ Подивися на ці гори і на цю долину,/ І Всевишньому подякуй за красу чудесну,/ За даровані щедроти із висот небесних,/ Не спіши в своїх турботах, а Хресту вклонися,/ І Спасителю всім серцем щиро помолися».
Оберігати природу закликає напис на іншому щиті: «Ліс прохає: Людино, бережи мене. Я — краса твоєї рідної землі, я — твоя зелена аптека і відпочинок, прохолодний затінок в літню спеку і тепло твого вогнища в холодну пору. Я — твій дім, твої меблі та інші речі. Я — дошка твоєї колиски і домовини. Людино, шануй мене». Ці слова, прочитані серед моря віковічних дерев, не лише вкарбовуються в пам’ять, а й пробирають наскрізь...
Їх підсилив проповіддю священик, котрий сказав, що якби його воля, то він додав би до десяти Божих заповідей ще одну: любити дерева — цю тиху й безсловесну красу та велич природи...
Закарпатська область.

 

Під час освячення хресної дороги.


Фото автора.