Щороку в Україні від сигарет помирає 110 тисяч осіб
Університет імені Брігхема Янга (штат Юта, CША) провів дослідження, метою якого було виявити найбільш тютюнозалежні країни Європи. Серед лідерів —Україна.
За останніми даними, в Україні палить 40% населення старше 15 років (34% — щоденно і 6% — час від часу). При цьому рівень куріння серед чоловіків стабілізувався, а ось серед жінок він зростає. До того ж за минулі два роки збільшився продаж сигарет.
Але серед тютюнозалежних є чимало тих, які хочуть позбутися цієї звички. З нинішніх курців 65% бажає кинути курити, а 60% з них навіть намагалися це зробити, та марно. Та все-таки чотири мільйони громадян успішно позбулися цієї звички і довели, що це цілком реально.
Чи не варто й вам спробувати? У Києві діє служба безплатних консультацій (044-451-59-01), яка надасть вам допомогу.
Тривають різноманітні акції, одна з яких під назвою «Кидаємо курити разом!» проведена нещодавно американськими студентами згаданого Університету Брігхема Янга.
Уже втретє вони приїжджають до України із закликом не ризикувати здоров’ям заради прибутків американських тютюнових компаній. 16 молодих хлопців та дівчат активно переконують українців позбутися згубної звички. Вони переконливо доводять, що в Америці палити непрестижно. В штаті Юта, краєвиди якого зображено на рекламі Marlboro, яка заполонила великі й малі міста України, палить лише 13% населення, тоді як в Україні — 40%.
Чимало листівок із порадами, як кинути палити, та інформацією про те, що зміниться у вашому житті, якщо вам все-таки це вдасться, було розповсюджено серед зацікавлених акцією. Всіх, хто підходив із сигаретою до місця агітації, настійливо просили піти геть або ж кинути сигарету, а натомість отримати смачну цукерку. Хтось йшов на компроміс і здійснював такий обмін, а хтось з іронічною посмішкою покидав місце агітації, цілком переконаний в тому, що діє правильно. І даремно.