Сьогодні аграріїв серед інших проблем найбільше турбує подорожчання собівартості виробництва. За попередніми підрахунками, для проведення усього комплексу робіт сільгоспвиробникам Кіровоградщини знадобиться майже п’ять мільярдів гривень. Для порівняння, минулоріч витратили три мільярди. У цій ситуації, за словами голови ОДА Сергія Кузьменка, важливим є відновлення дії програми часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами. На цю програму урядом передбачено майже 300 мільйонів гривень.
Так, за даними профільних управлінь ОДА, станом на 01.01.2014 аграрії краю користувалися 673,4 млн. грн. кредитів. За 2014-й (станом на 01.01.2015) — вже 725,4 млн. грн. Тобто за рік приростили 52 млн. грн. Умовно можна вважати, що в середньому щомісяця позичали майже по 4,4 млн. грн. А от за лютий нинішнього року — лише 1,7 млн. грн.
Банки не мають кредитних ресурсів, переконана заступник начальника департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Чорна. А якби навіть і мали, то відсоткова ставка на них нині така, що переважній більшості сільгоспвиробників не до снаги. Адже сплачувати від 20 до 25 відсотків річних можуть лише потужні агрохолдинги.

Кіровоградська область.