Днями завершила свою роботу Комісія з проведення службового розслідування діяльності вищого керівництва Державної фіскальної служби України. Перевірялися скарги суб'єктів господарювання щодо фактів зловживань у органах ДФС, недотримання ними антикорупційного законодавства, а також виявлення існуючих схем ухиляння від сплати податків та митних платежів.
У зв’язку з цим Громадська рада при ДФС України направила Прем’єр-міністрові України Арсенію Яценюку звернення з вимогами взяти на себе персональну відповідальність за кадрові призначення в ДФС України та забезпечити проведення неупередженого розслідування діяльності посадових осіб, залучивши до цього представників Громадської ради. За результатами ж прийняти рішення з урахуванням громадської думки та оприлюднити матеріали розслідування. Забігаючи наперед, скажемо, що жодна із законних вимог Громадської ради не була виконана. А проведення службового розслідування без участі делегованих Громадською радою експертів обумовило заангажованість процедури прийняття рішення, діяльність же самої Комісії, на думку членів Громадської ради, упереджена, непрозора та має політичне забарвлення. Утім, послухаємо учасників круглого столу, що його організували й провели фахівці медіа-центру соціально-економічних, політичних та гуманітарних ініціатив громадського об’єднання «Київський прес-клуб».
Юлія Дроговоз — віце-президент ВГО «Українська спілка промисловців і підприємців», заступник голови Громадської ради при ДФС України:
— Проблема у тому, що нас — експертів, які краще, ніж будь-хто, знають, як повинна працювати фіскальна служба, як будуються взаємини з підприємцями та громадськістю, не включили до складу комісії. Нас просто проігнорували. Єдине, на що спромоглися: нас із Ольгою Богдановою залучили як експертів. Ми знаємо, як проходило розслідування, як розглядалися скарги, як, нарешті, непрозоро працювала комісія. Тож робимо висновок, що процедура призначення нового керівництва ДФС України відбуватиметься у такому само закритому для громадськості режимі. Тому сьогодні питання стоїть досить гостро: або ми матимемо нове призначення заради призначення, або, все-таки, матимемо людину, яка справді зможе реформувати систему, змінивши філософію взаємин між податківцями та платниками податків.
Тетяна Острікова — народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики:
— Сподівання людей на те, що у податкову та митницю прийде команда професіоналів — некорумпованих та незаангажованих людей, які змінять податкову політику, підходи до адміністрування податків — так і залишилися сподіваннями. Побори та вимагання не припинилися, а збільшилися. Стан адміністрування податків  просто в жахливому стані. Ми заслуховували на комітеті представників митної та фіскальної служб і дійшли такого висновку. У нас немає претензій до персоналій, але є претензії до керівників державних інституцій з жахливим управлінням, жахливим адмініструванням, які зовсім не справляються з виконанням покладених на них обов’язків. Тому, вважаю, настав час припинити той безлад, що там відбувається. Куди це годиться, на митницю штучні товари завозяться кілограмами: годинники, хутряні вироби, електроніка, побутова техніка, мобільні телефони. І все це за цінами, уявіть собі, нижчими на 10-15% від цін виробників. Скарги, депутатські звернення з цього приводу, що їх ми надсилали до Державної фіскальної служби України, на жаль, залишаються без відповіді. Певне, і у Прем’єр-міністра увірвався терпець від того негативу. Тож і було призначено Комісію. Знаю, наскільки важко довелося тим, хто у ній працював, і, чесно кажучи, я здивована, що до участі в її роботі не були залучені члени Громадської ради.
Не переповідатимемо зміст виступів усіх учасників круглого столу. Відмітимо, що вони про наболіле й очікуване: про зміни на митниці та у податковій. Додамо, що Громадська рада наполегливо вимагає від Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка провести спільну зустріч з членами Громадської ради та членами Комісії. Об’єктивно розглянути всі факти порушень та зловживань з боку ДФС України, викладені у Зверненні Громадської ради, та врахувати їх при прийнятті остаточного рішення щодо вищого керівництва фіскальної служби. Оприлюднити результати та висновки Комісії. Провести реформування ДФС України та встановити персональну відповідальність посадових осіб за ефективність діяльності Державної фіскальної служби України.