Із Срібнянського району до редакції надійшов лист від селян. «Звертаються до вас працівники сільськогосподарського підприємства СТОВ «Батьківщина», — пишуть вони. — Суть прохання полягає в тому, що нам уже з грудня 2013 року перестали виплачувати заробітну плату, ось уже чотири місяці будемо без грошей... Як пояснити дітям, що батьки роблять, але уже навіть хліб в магазині продавці не пишуть під борговий запис. А як нам жити, коли чоловік і жінка працюють у «Батьківщині»? Звільнитись — це не вихід, роботу в селі знайти дуже важко, майже неможливо. Єдиний плюс у цій ситуації, що годують безплатно в їдальні, напевно, щоб робили роботу, а з голоду не вмерли. Тільки дітям в баночці супу не принесеш...»

На початку квітня телефоном автори скарги нам повідомили, що знову не отримали довгоочікуваних гривень.

Велика агрофірма, яка сьогодні є одним з основних роботодавців у Срібнянському районі, справді зіткнулася з фінансовими труднощами. У Савинках, Горобіївці, Дігтярах, Карпилівці та інших селах працівники сільгосппідприємства бідують. У різних підрозділах, за даними районної статистики, у господарстві працюють майже 600 механізаторів, доярок, доглядачів худоби тощо. — СТОВ «Батьківщина» орендує у наших селах 16400 гектарів землі, — повідомив голова Срібнянської райдержадміністрації Сергій Делія. — За нашими підрахунками, за 2013 рік господарство не сплатило близько 3 мільйонів гривень податку з доходів фізичних осіб. Не отримали значні суми районний бюджет, сільради, держбюджет. Мляво йде посівна кампанія на орендованих землях. Я не раз намагався зв’язатися з керівництвом СТОВ, щоб зрозуміти його позицію, але воно принципово не бере слухавку...

У Карпилівці, як з’ясувалося, район електричних мереж відімкнув від струму налагоджену систему водопостачання. Подачею води в оселі селян, до дитсадка та школи опікувалося СТОВ «Батьківщина». Та нині, зазначила сільський голова Ніна Коваленко, виник досить великий борг — 117 тисяч гривень... Тепер, крім заборгованості із зарплат, додалася й досить серйозна проблема, яку не так просто селянам розв’язати самотужки.

Керівник СТОВ «Батьківщини» Олег Дмитренко у розмові підтвердив, що великий борг перед людьми справді є. На його думку, фінансові труднощі у його господарстві виникли переважно тому, що торік на ринок Чернігівщини прийшов черговий агрохолдинг, який зібрав посіяний «не свій» урожай на суму майже 20 мільйонів гривень.

— Ви вирішуєте питання повернення боргу в суді?

— Ні. Ми звернулися у міліцію. Але й досі нема завершення результатів розслідування...

— Як розраховуватиметеся з людьми?

— Почали реалізовувати зерно. Постараємося за отриману виручку протягом тижня дати людям гроші. Розплатимося!

Що ж, сподіватимемося, що директор СТОВ «Батьківщина» виконає обіцяне «Голосу України», і селяни Срібнянщини, Талалаївщини (у цьому районі господарство теж орендує землю пайовиків) з полегшенням зітхнуть.

Ситуація ж з фінансовим станом цього великого сільгосппідприємства дає підстави до невтішного висновку: Чернігівщина вже на 70—80 відсотків поділена між агрохолдингами. А відтак низькі ціни на зерно, проблеми з кредитуванням, інші негаразди на ринку можуть боляче вдарити не тільки по інвесторах, а й передусім по заробітках мешканців багатьох сіл одночасно.

Чернігівська область.

КОМЕНТАР ЮРИСТА

У цій ситуації доречно нагадати, що відповідно до статті 175 Кримінального кодексу України, безпідставна невиплата заробітної плати більш як за один місяць, вчинена керівником підприємства умисно, може каратися позбавленням волі такого керівника на строк до двох років.

Стверджувати, що затримка з виплати заробітної плати у СТОВ «Батьківщина» є безпідставною та умисною з боку керівника, ми не можемо. Утім, на ситуацію, коли підприємство не здатне виплачувати зарплату трудовому колективу, є відповідь в іншому Законі — «Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом». Там зазначено, що підставою для порушення справи про банкрутство є несплата боргів (у тому числі, із заробітної плати) на суму понад 300 мінімальних заробітних плат (нині це 365400 гривень) протягом більш як трьох місяців. Схоже, заборгованість СТОВ «Батьківщина» перед своїм трудовим колективом є значно більшою і навіть тривалішою.

Відтак, саме підприємство-боржник могло б ініціювати процедуру банкрутства. Не обов’язково, що це означатиме ліквідацію підприємства і втрату людьми своїх робочих місць. Якщо підприємство не є безнадійним, справу могли б врятувати нові інвестори та ефективніший менеджмент. В іншому разі, підприємство було б визнано банкрутом і заборгованість перед людьми була погашена за рахунок майна «Батьківщини». Це, наголошуємо, якщо ситуація зовсім безнадійна і підприємство так чи так іде «на дно».

Утім, на запитання — чи грошей на підприємстві справді немає, чи просто заробітна плата виплачується за «залишковим принципом» — можна було б знайти відповідь швидше, якби свою зацікавленість ситуацією виявили правоохоронні органи. Або, принаймні, перевірку провела Державна інспекція з питань праці.

 

Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ.

На знімку: ось такі кепські у нас справи...

 

Фото автора.