«Голос України» звернувся до Міністерства соціальної політики України з проханням пояснити деякі положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Друкуємо відповіді без змін

1. Робота на яких посадах буде підставою для припинення виплати пенсій?
Тимчасово з 01.04.2015 по 31.12.2015 припиняється виплата пенсій особам у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державні службовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори та інші). Винятком є робота особи на посадах в силових структурах, або участь у терористичній операції.
2. До якого часу діятиме це обмеження?
Обмеження по виплаті пенсій працюючим пенсіонерам діятиме у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року.
3. У якому розмірі виплачуватимуть пенсію після звільнення пенсіонера з роботи/посади, через яку виплату пенсії було припинено?
Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 № 213-VІІІ після звільнення з роботи виплата пенсії поновлюється.
4. У якому розмірі виплачуватимуть спецпенсію працівнику-пенсіонеру в разі його переведення з посади, яка дає право на призначення спецпенсії, на посаду, яка не дає такого права? У який спосіб здійснюватиметься сповіщення органів Пенсійного фонду про зміну посади та з якої дати (дати переведення чи наступного місяця) буде коригуватися виплата пенсії?
У період роботи на інших посадах/роботах пенсія, призначена особам відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу» (з останніми змінами), розмір якої перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (1423,5 грн.), виплачується у розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
Пенсіонер повинен надати до органів Пенсійного фонду України документи про переведення на іншу посаду/роботу.
Порядок виплати змінюється з наступного за днем переведення на іншу посаду/роботу.
5. Чи на всі категорії спецпенсіонерів, що працюють, поширюватиметься обмеження щодо виплати пенсій, зокрема, щодо пенсій, призначених за законами «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»?
— пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику у період роботи:
   на посадах, які дають право на призначення пенсії відповідно до законів України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про судоустрій та статус суддів», виплачується у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
   на інших роботах, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (1423,5 грн.), виплачуватиметься у розмірі 85 відсотків призначеної пенсії, але не менше 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
— пенсія особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які працюють:
   на посадах, які дають право на призначення пенсії відповідно до законів України «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про судоустрій та статус суддів», у період роботи не виплачується;
   на інших роботах, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (1423,5 грн.), виплачуватиметься у розмірі 85 відсотків призначеної пенсії, але не менше 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
— пенсія військовослужбовцям, які працюють:
   на посадах, які дають право на пенсію відповідно до законів України «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про судоустрій та статус суддів», не виплачується;
   на інших роботах пенсії виплачуються без обмежень.
Після звільнення особи з роботи пенсія поновлюється.
Зазначена норма не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників антитерористичної операції. Усі вони на будь-якій роботі будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі.
6. Чи встановлено кінцевий строк дії обмеження виплат пенсій, призначених відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення» працюючим пенсіонерам з обмеженням її розміру 85 відсотками? У якому розмірі виплачуватимуть пенсію після його закінчення або у разі звільнення працівника-пенсіонера з роботи?
Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до цього Закону поновлюється.
З 1 січня 2016 року пенсії виплачуються без урахування одержуваної заробітної плати (доходу) або пенсійних виплат з накопичувальної системи пенсійного страхування чи пенсійних виплат із системи недержавного пенсійного забезпечення.
7. Чи поширюватиметься порядок невиплати пенсії чи обмеження її розміру 85 відсотками у випадку, якщо пенсіонер виконує роботи чи надає послуги за цивільно-правовими договорами?
Якщо пенсіонер працює на умовах трудового договору або виконує роботи на підприємствах, установах, організаціях або у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, пенсія виплачується у розмірі 85%, але не менше 1423,50 грн.
8. Які зміни відбулися у порядку призначення пенсій за віком на пільгових умовах (за списками № 1, № 2 трактористи, доярки, водії пасажирського транспорту) та за вислугу років (працівників авіації, залізничного транспорту, метрополітену, освіти) — чи зазнав змін вік виходу на пенсію та розмір стажу (загального чи спеціального)?
З 01.04.2015 поетапно протягом 10 років щороку на 6 місяців змінюється вік для жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах:
1) з 45 років до 50 років для призначення пенсії за Списком № 1 (перелік особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України) — для жінок, які народилися після 01.04.1970 р.;
2) з 50 років до 55 років за Списком № 2 (перелік шкідливих та важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України) — для жінок, які народилися після 01.04.1965 р.
Зазначена зміна є необхідністю узгодити пільговий пенсійний вік жінок із загальним пенсійним віком для жінок, який поетапно змінюється, починаючи з 1 жовтня 2011 року.
Законом передбачено поетапне збільшення з 1 квітня 2015 року на 5 років протягом 10 років страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію, за Списком № 1 для чоловіків з 20 до 25 років та для жінок з 15 до 20 років, за Списком № 2 для чоловіків з 25 до 30 років та для жінок з 20 до 25 років.
Також на 5 років поетапно протягом 10 років на 6 місяців за рік змінюється тривалість стажу роботи за спеціальністю, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників — необхідної вислуги років. Це стосується, зокрема, робітників локомотивних бригад, працівників на польових геологорозвідувальних роботах, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров’я, артистів та інших.
При цьому умови призначення пенсій за вислугу років у частині тривалості раніше набутого спеціального стажу 25 років залишаються незмінними.
9. На сьогодні пенсії понад 3654 грн. оподатковуються за ставкою 15 (20) %. У зв’язку з цим запитання: з якої суми буде обраховуватися виплата пенсії у розмірі 85% — 1) з розміру призначеної пенсії; 2) суми пенсії після вирахування з неї податку 15 (20)% та військового збору з суми, що перевищує 3654 грн.?
Спочатку буде перераховуватися пенсія як працюючому пенсіонеру у розмірі 85%, а потім визначатися база для оподаткування пенсії, де розмір понад 3654 грн. підлягатиме оподаткуванню за ставкою 15% і 1,5% військовий збір.
Наприклад:
1) розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» становить 4000,00 грн. Якщо пенсіонер працює не на посадах, які дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, тобто 3400,00 грн.
Оскільки розмір пенсії не перевищує 3654,00 грн. на місяць, то пенсія не підлягає оподаткуванню.
2) розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» становить 5000,00 грн. Якщо пенсіонер працює не на посадах, які дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, тобто 4250,00 грн.
Оскільки розмір пенсії перевищує 3654,00 грн. на місяць, розмір пенсії в частині 596,00 грн. підлягає оподаткуванню. Податок на доходи фізичних осіб становить 15 відсотків — 89,40 грн., військовий збір — 8,94 грн.
До виплати пенсіонер отримає 4151,66 грн.
10. Дефіцит Пенсійного фонду України становить 80 млрд. грн. Нововведення, які стосуються пенсіонерів, дають змогу зекономити 3,9 млрд. грн., отож проблема Пенсійного фонду щодо забезпечення бездефіцитності не вирішується. У зв’язку з цим чи реальним є сценарій, за яким обмеження виплат пенсіонерам буде продовжено й у 2016 році? Чи не постане знову питання про збільшення пенсійного віку для всіх працюючих до 65 років? Яким чином пропонується досягнути бездефіцитності Пенсійного фонду України?
61,8 млрд. грн. — це зобов’язання держави за різними пенсійними програмами (виплата надбавок та підвищень до пенсій за різними законами України). Дефіцит бюджету Пенсійного фонду України затверджено на рівні 15,1 млрд. грн.
11. Кабінет Міністрів України зобов’язаний подати до 1 червня 2015 року на розгляд Верховної Ради України проект закону щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах. У разі неподання в зазначений термін відповідного проекту закону з 1 червня 2015 року скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначені відповідно до законів України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про судоустрій та статус суддів» та ін. Що означатиме це для пенсіонерів, які отримують спецпенсії? Чи стосуватиметься скасування виплат спецпенсій лише майбутніх пенсіонерів чи й тих осіб, яким уже призначено пенсію? Якщо це стосуватиметься вже призначених пенсій, то яким чином відбуватиметься скасування пенсій та їх розрахунок на загальних підставах (виходячи з яких показників, коефіцієнтів заробітної плати за які роки?).
Мінсоцполітики наразі доопрацьовує проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення пенсій різним категоріям осіб за єдиним законом». І це стосуватиметься лише майбутніх пенсіонерів, оскільки закон не має зворотної дії, в частині зменшення розміру призначеної пенсії.