Терористи активізувалися на Маріупольському напрямку. Про це повідомляють у штабі АТО. Мовляв, частота збройних провокацій проти українських сил зросла. В епіцентрі «вогневої» уваги противника Лебединське, неподалік Маріуполя, Широкине.
Як інформує штаб оборони Маріуполя, посилаючись на дані розвідки, у секторі «М» помічено скупчення техніки бойовиків у районі Новоазовська. «Але, аналізуючи призначення цієї техніки, не можна говорити про які-небудь наступальні дії», — йдеться в повідомленні.
За інформацією штабу, сили антитерористичної операції перебувають на своїх позиціях і готові до будь-якого повороту подій.
Південний вектор на карті бойових дій нашого сходу залишається одним із найперспективніших з погляду подальшого розвитку подій. Агресор має у своєму розпорядженні сили для того, щоб завдати удару по Україні з моря, але на масштабне висадження десанту цих сил недостатньо. Про це заявив у телеефірі начальник штабу Військово-Морських сил України, контр-адмірал Андрій Тарасов.
За його словами, «у недружньої нам держави» є десантні кораблі, і військово-транспортні літаки, і бригади морської піхоти, які можуть бути задіяні. А для висадження морського десанту можуть долучатися й загальновійськові частини, і частини повітрянодесантних військ, які висаджуються не тільки з літаків, а й кораблів. Начальник штабу ВМС констатував: загроза така існує і вона реальна. Разом з тим Андрій Тарасов уважає, що в росіян недостатньо сил, аби здійснити масштабне висадження десанту. У свою чергу українські моряки заявляють, що готові відбити атаку з моря.
Військовий експерт, координатор групи «ІС» Юрій Карін так прокоментував ситуацію на Маріупольському напрямку і можливі сценарії її розвитку «Голосу України»:
— Після Дебальцевого Маріуполь — головна гаряча точка на сьогодні. У районі Новоазовська ми фіксуємо скупчення сил і техніки противника. Йдеться приблизно про тритисячне угруповання. Однак у лоб штурмувати Маріуполь російсько-терористичні війська навряд чи будуть. Якщо підуть з моря й задіють авіацію — це вже буде формат справжньої війни, що спричинить відповідну реакцію міжнародних спостерігачів. Західні партнери не раз її озвучували: мовляв, якщо російсько-терористичні війська візьмуть місто М, тоді вже точно Україна одержить летальну зброю, та й санкції щодо Росії посилять. Тому такий «відвертий» розвиток подій Кремлю не вигідний. Якщо, звичайно, міркувати логічно.
А якщо Путін зважиться на подальші активні дії в південному напрямку, то, швидше за все, обере тактику ізоляції Маріуполя. Нині обстановка в цьому секторі залишається стабільно важкою. А по всій лінії фронту створено ударні групи бойовиків. Однак немає регулярних російських військ, що їх зазвичай перекидають до кордону, коли гібриди «не справляються» із ситуацією. У будь-якому разі нам потрібно активно будувати фортифікаційні споруди, заводити нову техніку, зміцнювати оборону.