Проте документ має лише декларативний характер
 
У Полтаві керівники обласної ради й ОДА підписали «Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю» з контролерами сільгоспвиробників. Адже дійшло до того, що згадані «наглядачі» погрожували хліборобам відібрати майбутній урожай тільки за те, що багатьом із них доводиться засівати орендовану в селян «пайову» землю, яка досі не зареєстрована у встановленому законом порядку. Хоча з легалізацією величезної кількості паїв «переформатована» реєстраційна служба сьогодні не може впоратися просто фізично. Зрештою, під «вагою» відкритих проти керівників господарств і фермерів кримінальних проваджень та величезних штрафів (нерідко їх спричиняють відверті неузгодженості в законодавстві та відомчих документах) землеробам було вже не до весняних робіт у полі...
За таких умов ідея меморандуму народилася в надрах «аграрної» комісії облради. У розпал посівної кампанії довелося двічі збиратися лише для того, щоб «відбити натиск» контролюючих структур. Голова комісії Валерій Капленко, депутати Олександр Коросташов, Микола Андрієнко, Юрій Колєснік та інші знані хлібороби краю наголошували, що наші нормативно-правові регулятори земельної, податкової та природоохоронної сфер перетворилися на своєрідні «насоси» для викачування грошей із сільгосппідприємств і фермерів. Необхідність змін до них уже, як кажуть, перезріла. Та ті ж закони й відомчі акти не «перепишеш» за тиждень чи навіть місяць, а сіяти треба сьогодні. «Ми не закликаємо до анархії, а лише пропонуємо запровадити мораторій на дії контролерів, які фактично зупиняють виробництво на селі», — зазначив Валерій Капленко.
Саме задля того, щоб бодай тимчасово позбутися таких рукотворних форс-мажорів, на Полтавщині підписали згаданий меморандум. Автори цього документа вважають, що вже сьогодні органам державного нагляду та контролю треба переглянути «програми проведення перевірок» і «застосування штрафних санкцій... до врегулювання їх на законодавчому рівні». Обтічність формулювань, вочевидь, зумовлена його рекомендаційним статусом (місцеві органи влади, як відомо, не наділені повноваженнями втручатися в роботу підрозділів загальнодержавних структур).
Водночас, коментуючи підписання меморандуму, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук прирівняв його до «податкових канікул» і висловив сподівання на те, що контролери зупинять перевірки хліборобів «на весь період весняно-польових робіт». А голова обласної ради Петро Ворона назвав документ «пактом про ненапад» на товаровиробників. Крім очільників регіону, свої підписи під меморандумом, засвідчуючи лише «ознайомленість» з текстом документа, поставили керівники облпрокуратури, управлінь юстиції, Міндоходів, земельного агентства, санепідемслужби, а також інспекцій сільського господарства та екологічної.
Полтавська область.
 
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.