В Україні сівба ранніх ярих зернових на стадії завершення. У господарствах Миколаївської, Одеської, Херсонської, Вінницької, Чернігівської та Закарпатської областей її вже закінчили. Загалом, якщо вірити оперативним даним Мінагрополітики, згадані культури нині займають 2,5 мільйона гектарів з майже 2,8 мільйона запланованих. Також триває кампанія на соняшникових, бурякових та кукурудзяних «плантаціях».
Обнадійлива ситуація й з озимими зерновими, які, як відомо, є основою хлібного врожаю. З посіяних восени         7,8 мільйона гектарів у доброму та задовільному стані перебувають 7,3 мільйона (93%), у слабкому та зрідженому — 500 тисяч (6%), а загинуло — 53 тисячі гектарів (менш як 1%).
За інформацією Укргідрометцентру, запаси продуктивної вологи під озимими в орному шарі переважно сформувалися на рівні достатніх (21—30 мм) та оптимальних (понад 30 мм). Водночас на багатьох полях Запорізької, окремих площах Херсонської, Одеської, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Луганської, Донецької, Харківської областей та в Криму запаси вологи оцінюються як недостатні для ранньовесняного періоду і становлять 14—20 мм, місцями у Запорізькій області — 10 мм.