Потужні і надійні машини КрАЗу — бортові, шасі та сідельні тягачі — знайомі нашим військовим іще з радянських часів. Хоча раніше йшлося про автомобілі спецпризначення, що використовувалися зазвичай для транспортування вантажів і людей поза зонами безпосереднього обстрілу. Або слугували платформами для встановлення на них важкої зброї, інженерного обладнання, засобів радіолокації тощо. Бойові ж дії у зоні АТО затребували від єдиного вітчизняного виробника великовагових автівок нових зразків техніки, насамперед броньованої. До таких викликів на КрАЗі були готові. Адже останнім часом тут спільно із закордонними фахівцями розробили кілька таких новинок. Для підрозділів Збройних Сил, Національної гвардії, прикордонників, а також для міжнародних спостерігачів, які відстежують ситуацію на Донбасі, з Кременчука вже поставлялися броньовані «Кугуари», «Спартани» і «Шреки». В бойових умовах вони зарекомендували себе надійними помічниками та захисниками солдатів і водночас грізною зброєю для ворога. Завдяки цьому збережено сотні життів. Світлина «поцяткованого» кулями «КрАЗу-Кугуара», в якому вціліли всі, хто там перебував, після 72-х (!) влучань у корпус і броньоване скло, обійшла чимало засобів масової інформації.
Хоча були і критичні зауваження стосовно технічних характеристик обладнаних потужними кулеметами та гранатометами кременчуцьких броньовиків, їхніх зручностей для екіпажу тощо. Фахівці підприємства стверджують, що над усуненням деяких із них та, власне, вдосконаленням новинки вони працюють постійно.
До речі, на останній знаковій міжнародній виставці військової зброї в Об’єднаних Арабських Еміратах, що завершилася наприкінці лютого, фахівці підприємства представили дві новинки, створені спільно з партнерами із відомої канадсько-еміратської компанії. Ще потужніші КрАЗівські три- та чотиривісні бронеавтомобілі викликали справжнє захоплення закордонних спеціалістів. Сподіватимемося, невдовзі їх також «осідлають» наші бійці.

Полтавська область.

На знімку: кременчуцький «КрАЗ-Спартан» у цеху рідного підприємства.

Фото автора.