Найбільше за останні місяці зросла вартість риби і морепродуктів. У Житомирі на продовольчому ринку скумбрія холодного копчення, наприклад, продається вже по 99 гривень за кілограм. Відомо, що Україна забезпечує себе тим, що в морях водиться, хіба що на чверть. Решта — імпорт. Тож курс гривні до долара має велике значення. Але не тільки це дається взнаки. Риба б’є цінові рекорди ще й тому, що вилови її у світі падають, а Китай закуповує дедалі більше. Зростання попиту веде до підвищення цін на оптових ринках.
Риба стає дедалі менш доступною, тож покупці переключаються на інші товари, зокрема на птицю. Тому індичатина, наприклад, уже по 60 гривень за кілограм.
Після новорічних свят трохи знизилися ціни на свинину, але не надовго. Тепер за кілограм правлять 70 гривень. Підчеревину продають по 45, сало — по
30—40. А для любителів — теляча печінка по 40 гривень. Яйця ж на продовольчому ринку в Житомирі продають від 14 до 17 гривень за десяток. Ті, що найдорожчі, — здалеку, з Полтавщини.
За місяць не змінилися ціни на картоплю і цукор — відповідно 3,50 і 11 гривень за кілограм.
Навесні організм потребує вітамінів. Лікарі радять звичайну капусту. Після тривалого зберігання її вартість зросла до 6,90—7,50 гривень за кілограм. Морква, столові буряки, цибуля продаються переважно в межах 5—6 гривень. Вражає на ринку розмаїття сортів яблук, а також і цін на них: від 10 до 19 гривень за кілограм.
А про купівельну спроможність жителів області найкраще скаже така цифра: реальна заробітна плата тепер становить 80 відсотків від тої, що була рік тому.

Житомир.