Російсько-терористичні війська готуються до повномасштабного наступу. Однак точна дата його ще невідома керівництву так званих ДНР і ЛНР. За словами координатора групи «ІС» Дмитра Тимчука, судячи з подій часів Іловайського котла і боїв за Дебальцеве, ці рішення ухвалюють у Москві і надходять вони бойовикам у вигляді «ЦУ» останньої миті...
Однак, за оперативними даними, супротивник уже сформував три основні ударні угруповання. «Активно проводиться розвідка позицій українських військ (від ДРГ до радіотехнічної розвідки), на тактичному рівні терористи намагаються на деяких напрямках (Авдіївка, Широкине) витиснути наші війська з позицій, які вони займають, для створення зручної для них «конфігурації» лінії зіткнення сторін», — йдеться у повідомленні «ІС».
Тимчук проводить аналогію цієї ситуації з картиною подій кінця минулого року, після чого, на початку 2015-го, почався широкомасштабний наступ гібридів, який закінчився втратою силами АТО Дебальцівського плацдарму.
Алгоритм дій супротивника такий: якщо бойовикам бракує власних сил для наступу, Росія оперативно вводить на Донбас свої підрозділи, на які й лягає основний тягар виконання бойових завдань. Після закінчення операції війська виводять, на Донбасі залишається необхідний мінімум.
«Оцінюючи потенціал російсько-терористичних військ, зокрема, на півночі Луганської області й на Приморському напрямку (театри поблизу кордону з РФ), ми маємо передусім брати до уваги угруповання російських військ на прикордонній території РФ напроти цих районів. На сьогодні саме в цих прикордонних районах і зосереджено основну частину російських батальйонних тактичних груп», — аналізує ситуацію експерт.